De Amsterdam Klezmer Band werd in 1996 opgericht door altsaxofonist Job Chajes. Ze komen van de straat en van het conservatorium, houden van traditie en vernieuwing, blazen festivaltenten omver en trekken tranen in theaters. Dit doen ze met hun muziek geïnspireerd door klezmer en Balkan, maar de band is nog veel meer dan dat. Ze doen hun uiterste best om een eclectische mix van genres te verwerken in hun muziek, zo hoef je je niet te verbazen als je ook invloeden van zigeunermuziek, ska en jazz hoort. Het is van alles, maar bovenal is het feest.

Het zevenkoppige klezmermonster maakte veel indruk op festivals als Oerol, North Sea Jazz, Sziget en Lowlands. Ook voor Vera is deze band een klassieker, 2001 was de eerste keer en daarmee hield het zeker niet op. Wie op basis van de naam een traditioneel avondje verwacht, zal even schrikken. De AKB heeft een onorthodox eigen geluid gesmeed, waarin een joodse traditional kan worden opgeluisterd met rap of een scheurende sax.

Bandleider Job Chajes noemt AKB een minifanfare, bestaande uit drie blazers, percussie, bas, accordeon en een zanger met een doorleefde stem. ,,We hebben nog altijd geen drummer en gebruiken geen elektronica. Al onze muzikanten zijn behalve bandlid ook geweldige solisten, dat geeft de band een eigen signatuur.’’

In 2020 kwam de laatste album release van AKB uit: 'Fortuna'. Gecharmeerd door producer Stefan Schmid’s voorstel om onderlinge patronen te doorbreken en de comfort zone los te laten, gaf de zevenkoppige klezmer formatie hem de vrije hand om zijn invloed te laten gelden. Schmid trekt op Fortuna de doorgewinterde ziel van de Amsterdam Klezmer Band open. Een rauwe rand, spannende lagen en authentiek spelplezier. Schmid: “In wezen gaat het over broederschap. Bijna een kwart eeuw zijn ze samen. Een goeie dosis gotspe en de Amsterdamse smoel, dat is de AKB in een notendop”.