Bij het intekenen voor de Vera Krant-stukjes zag ik de Amsterdam Klezmer Band staan en ik realiseerde me ineens dat ik in al die jaren nog nooit een stukje over hen geschreven heb. En dat terwijl ze hier al voor de zoveelste keer komen spelen. Vorig jaar kwam alweer de negende plaat (‘Katla’) uit, dit jaar gevolgd door een live-album ‘Mokum’. Dat deden de heren omdat ze dit jaar hun vijftienjarig bestaan vierden en in Paradiso hun duizendste (!) concert gaven. We zijn nu alweer wat maanden verder en de teller loopt gestaag op richting 2000!

Onvermoeibaar blijft dit zevenkoppig gezelschap theaters, zalen en festivals platspelen. Speelden ze eerst voornamelijk op bruiloften en partijen (en soms op straat), tegenwoordig gelden ze als één van de voornaamste boodschappers van de klezmer op aarde. Vooral toen begin deze eeuw de ‘Balkan Beats’ groot doorbrak, nam de belangstelling voor de Amsterdam Klezmer Band hand over hand toe. Artiesten als Shantel, C-Mon & Kypski en La Boutique Fantastique remixten werk van de band voor de plaat met de wat fantasieloze titel ‘Amsterdam Klezmer Band Remixed’, ervoor zorgend dat ze nog bekender werden bij een groter publiek, zoals dat vaak gaat met remixen.

Want niet iedereen zal klezmer gelijk kennen. Deze van oorsprong joodse muziek is opgekomen in het Ottomaanse en Russische Rijk van de negentiende eeuw en is sterk beïnvloed door de Roemeense volksmuziek. Rondtrekkende professionele muzikanten werden ‘klezmorim’ genoemd. Klezmer is een samentrekking van de Hebreeuwse woorden ‘kli’ (werktuig) en ‘zemer’(musiceren). De muziek is heel contrastrijk vol tegengestelde emoties. Enerzijds opzwepende, uitdagende, vrolijke feestmuziek; maar anderzijds weemoedige, melancholieke ballades. Het traditionele instrumentarium omvat viool, cimbaal, contrabas en fluit. Onder invloed van de Amerikaanse jazz zijn daar in de twintigste eeuw klarinet en koperblazers bijgekomen, wat de feestvreugde alleen maar verhoogt.

Hoewel hun naam anders doet vermoeden, is de Amsterdam Klezmer Band de laatste jaren genre-overstijgend bezig. Zigeunermuziek, Griekse of Turkse volksmuziek, jazz, fusion, polka, ska: alles kan zolang het maar overslaat op het publiek. Want er moet wel gedanst worden! Deze hier in Vera graag geziene gasten zorgden daar de afgelopen bezoekjes telkens moeiteloos voor. Je kunt je weekend niet beter beginnen dan op dit feest! Want een feest wordt het, altijd. Ook na duizend concerten gaan deze klezmer-veteranen nog altijd tot het uiterste om iedereen mee te krijgen in een vrolijke, zwetende, hossende meute. Zorg dat je er middenin staat!

T-Ice