Oktober 2012 was er weer een nieuwe ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead, getiteld 'Lost Songs'. Je zou het bijna niet meer geloven in de door het überkapitalisme geregeerde westerse muziekwereld, maar er zijn nog bands, die niet alleen de aar... euh... billetjes likken van media en muziekindustrie ter vergaring van geld - op de allereerste plaats - en roem.

"The music was inspired by the apathy to real world events that has plagued the independent music scene now for over a decade. 'Up to Infinity' is about the Syrian civil war. We believe that tyranny and despotism suffered by any people, anywhere, is intolerable and should not be treated as an internal matter, but completely justifies intervention by the international community."

Hetzelfde 'Up to Infinity' is tevens opgedragen aan Pussy Riot, de Russische punkband, waarvan leden zijn opgesloten vanwege het zingen van een protestsong in een kerk.

Zoveel woede vraagt natuurlijk om een agressieve benadering. Meer punk en minder progrock en psychedelica, een pad dat sinds 'The Century Of Self' uit 2009 weer is ingeslagen. 'Lost Songs' doet denken aan Hüsker Dü en platen, die ooit uitkwamen op het Dischord label van Ian Mackaye (Fugazi). Muziek waarin pure furieuze energie hand in hand gaat met melodische popsongs. Hiermee gaat de band terug naar de meer doordenderende sound van de eerste platen, voor doorbraakplaat  'Source Tags & Codes' uit 2002, waarop de band wat vaker gas terug neemt om vervolgens in een orkestrale bombast van geluid weer te exploderen.

Trail Of Dead is halverwege de jaren 90 in Austin, Texas opgericht rond frontmannen en jeugdvrienden Jason Reece and Conrad Keely, afwisselend op zang, gitaar en drums. Mede door de wilde live-shows, waarin aan het einde meestal wel iets van het instrumentarium sneuvelt, krijgt de band een cult-status als anarchistische noise-helden. In de loop der jaren is de band al een aantal keren in Vera te zien geweest, vaak in een andere bezetting rond Reece en Keely. Deze keer krijgen we een getergde band in een viermans bezetting voor de kiezen. Ik kan niet wachten! 

Voor het zover is rocken de Noorse jongens van Ribozyme ergens tussen Tool, Filter, Nine Inch Nails en Sigur Rós en noisen de punkmeiden van The Coathangers uit Atlanta, USA hun semi-serieuze boodschap van het podium. Voorwaar een afwisselend lawaai-avondje!

Dikkie.