Met 'Drive' tellen we alweer de vijfde solo-plaat van Anneke van Giersbergen sinds haar vertrek bij The Gathering in 2007. Dat zijn meer platen dan The Gathering sindsdien heeft gemaakt en dat is toch opmerkelijk, als je bedenkt dat van Giersbergen indertijd naast het maken van meer persoonlijke muziek ook meer tijd wilde besteden aan haar gezin. Maar wat verwacht je ook van iemand, die al  op 12-jarige leeftijd door Frankrijk tourde in een schoolkoor? Dan zit de podiumkoorts al vroeg in het bloed. Gelukkig zit haar huidige gang langs de internationale podia het gezinsleven niet echt in de weg, aangezien man Rob Snijders haar begeleidt als vaste drummer in de steeds wisselende bandbezetting.

Natuurlijk kennen we van Giersbergen in eerste instantie van haar successen met The Gathering. Begonnen als doom/death metalband ontwikkelt The Gathering zich met van Giersbergen tot een veelzijdige band die invloeden uit progrock, triphop en postrock samensmeedt tot rockende popsongs. In 2007 richt Anneke van Giersbergen haar eigen band Agua de Annique op, waarmee ze de lijn, die werd ingezet met The Gathering, verder uitbouwt. Toch worden ook de metalroots niet vergeten, wanneer ze samenwerkt met leden van Strapping Young Lad, Anathema, Napalm Death, Moonspell en Within Temptation. Daarnaast bewijst ze haar veelzijdigheid als ze muziek maakt voor 'De Beer Die Geen Beer Was', een toneelvoorstelling voor kinderen, en het nieuwste project van de Efteling, 'Raveleijn'.

Tegenwoordig worden de platen uitgebracht onder haar eigen naam, zoals het vorig jaar uitgebrachte 'Drive'. De plaat is zoals gebruikelijk weer opgenomen op de ouderwetse manier, live met alle muzikanten samen in de opnameruimte. Dit om het echte bandgevoel te bewaren in de gevarieerde nummers, die uiteenlopen van ballads tot meer rockende popsongs. Handelsmerk blijft uiteraard de fraaie en herkenbare stem van Anneke van Giersbergen. Alleen al daarmee zal Vera haast te klein te zijn voor de liefhebbers van deze echte Nederlandse popdiva.

In het voorprogramma van Anneke staat het Noorse duo Pil & Bue. De band is begin 2013 opgericht en onlangs  is het debuutalbum 'Push Start Button' uitgekomen.  De alternatieve rock doet lichtelijk denken aan Placebo.

Dikkie