Anneke van Giersbergen houdt wel van verandering. Voor zover dat nog niet duidelijk was door de diverse haarstijlen die ze zich in haar loopbaan als zangeres heeft aangemeten, dan toch zeker door de verscheidenheid in muzikale projecten. De naam Everything Is Changing die haar nieuwste soloplaat heeft meegekregen is dan ook zeker geen noodkreet, maar eerder een blije overtuiging. Het album stamt alweer uit januari en Van Giersbergen heeft er inmiddels half Europa mee doorgetourd. Voor Nederland heeft ze een tweede run aan clubshows ingepland, waarvan de laatste vanavond in Vera. En da’s mooi, want dat betekent dat ze zich helemaal kan laten gaan!

In de vijf jaar dat ze inmiddels solo aan de slag is, heeft Van Giersbergen zich ontpopt tot de perfecte combi van popdiva en rockchick. Daar getuigt Everything Is Changing sterk van, door de uitgekiende mix van gitaargeweld en popmelodieën. Op het album en in haar huidige live-shows is Van Giersbergen veel meer op de harde (gitaar)kant van haar muziek gericht. Een welkome verandering wellicht voor de fans die hun wenkbrauwen fronsten bij het poppy materiaal dat Van Giersbergen liet horen direct na haar vertrek bij The Gathering. Toen ze nog niet helemaal zeker wist of haar naam wel genoeg draagkracht had en ze er de bandnaam Agua de Annique aan vastplakte.

Inmiddels is die overtuiging er gelukkig wel en doet Van Giersbergen volledig onder haar eigen naam waar ze zelf zin in heeft. Tussen de clubshows door stond ze afgelopen jaar bijvoorbeeld ook nog in kleine theaters met de kindervoorstelling De Beer Die Geen Beer Was. En net zo makkelijk staat ze haar mannetje op het podium in het brute geweld van de geniale metalmafkees Devin Townsend. Het is haar om het even, zolang ze er zelf maar lol in heeft. Zo rept ze bijvoorbeeld ook al van een album vol kleine, intieme pianoliedjes. Gewoon, omdat ze graag een keer zo’n plaat wil maken. Feit blijft dat je met Anneke van Giersbergen nooit precies weet waar je aan toe bent, behalve dan wat haar fantastische stem en haar immer innemende podiumpresentatie betreft.

In het voorprogramma vanavond 3FM Serious Talent Kill Ferelli, dat Anneke van Giersbergen al tijdens de volledige Europese tour bijstond. Dit jonge kwartet uit Limburg van wie de frontvrouw naar de klinkende naam Kelly Kockelkoren luistert, bracht in september debuutplaat A Modern Scenery uit. Hierop klinkt een energieke en aanstekelijke mix van hitgevoelige pop en (punk)rock die niet onderdoet voor menige doorgewinterde internationale act. Live ontbreekt het geenszins aan overtuiging en enthousiasme, dus deze act zou nog wel eens hoge ogen kunnen gooien op de zomerfestivals volgend jaar.

-Weedebee