Yes! Anthony B. in Vera!!! Dat ik dat nog eens mag meemaken. Na twee succesvolle concerten met eerst Jah Mason en Lutan Fyah, en daarna de up-and-coming Chronixx is het nu de beurt aan iemand uit de absolute eredivisie van de moderne reggae. Wat zeg ik? Champions League! Vanaf het moment dat hij in 1996 op 18-jarige leeftijd doorbrak met de klassieker Fire Pon Rome is hij niet meer weg te denken uit de Jamaicaanse hitlijsten.

Als een van de eersten van een nieuwe generatie artiesten richtte hij zich weer volledig op ‘conscious lyrics’, zoals de titel van bovenstaande doorbraak-hit al deed vermoeden. Van Burn Down Sodom and Gomorrah of Repentance Time op zijn debuut-album tot Freedom Fighter en Jah Bless Me op zijn laatste plaat, hij is nooit van zijn lijn afgeweken. Af en toe een liefdesliedje tussendoor, of eentje over de favoriete bezigheid van alle Jamaicanen, een mens kan niet de hele tijd alleen maar boos blijven. Geen wonder dat hij te pas en te onpas met Peter Tosh wordt vergeleken.

Intens maar melodieus gebracht over rhythms die ook net wat melodieuzer grooven dan gemiddeld, klinkt het allemaal nét wat vriendelijker dan vergelijkbare artiesten als Capleton, Sizzla of Buju Banton. Maar vergis je niet: in zijn teksten sluit hij geen enkel compromis: “My fire is a metaphorical fire to purge the demons out of our society, and mi nah water down the message just to get airplay. I will not be silenced. The message is the only reason we do reggae music.” Dat het maar even duidelijk moge zijn. En mocht je het je afvragen: nee, in tegenstelling tot enkele van bovenstaande collega’s is hij nog nooit op anti-homo teksten te betrappen geweest. Of handel in harddrugs.

Iedereen die “wel eens een reggae-concert zou willen zien”: dit is het concert waar je bij wilt zijn. Maar wees snel, want alle reggae-fans weten dat ook en het verkoopt gegarandeerd uit. U vindt mij rechts vooraan bij het podium.

- JosZ

Voor online tickets klik hier