Sinds de reünie een jaar of wat terug en de fantastische comebackplaat willen we Asphyx al een tijdje graag over de vloer hebben, en laat dat dus even mooi het geval zijn vrijdag 23 september! De comebackplaat “Death, the brutal way” werd overal lovend ontvangen, en de dit jaar uitgebrachte live cd/dvd set “Live, death, doom” kreeg ook enkel postieve kritieken. Het gaat zowel qua optreden als schrijverij hartstikke goed met Asphyx en er staat ook al weer een nieuwe plaat op stapel! Ware en echte deathmetal beleeft de laatste paar jaar een heuse opleving en laten ze bij Asphyx met Martin van Drunen nou net de beste stem hebben om jullie dat te komen vertellen!

Onlangs bracht de band een prachtige (en walgelijk gelimiteerde) split uit met Hooded Menace en na 25(!) jaar blijkt Asphyx nog niks aan vitaliteit, hongerigheid en puur geweld te hebben ingeboet. Wat voor fratsen men ook de laatse jaren aan deathmetal heeft gehangen, uiteindelijk gaat het om slechts een paar dingen: de bas staat hard, de zang staat hard, de drummer slaat hard (das belangerijker dan snel) en (verassend!) de gitaar staat hard... Wat dat is eigenlijk wat deathmetal is – vreselijke, afschuwelijk harde, woeste, ziedende,“gewone” muziek. Geen complexe ritmes, onverstaanbaar gegrom en duizelingwekkende tempo’s, maar gewoon beuken en het menen met heel de geblakerde moordkuil! Daar helpen geen achtsnarige gitaren of fretloze bassen bij, dat heb je of dat heb je niet.

Er zijn slechts een handvol bands die dat goed begrijpen, en laat Asphyx daar nu weer de absolute top in zijn. Noem het doom/death, noem het old school, noem het een perfecte combinatie van modder, roest en opgedroogd bloed. Asphyx is één van de beste deathmetalbands ter wereld en je zou gek zijn als je niet komt.

Het groningse Winter of Sin mag de zaal opwarmen met hun sympathieke mix van death- en blackmetal. Oorspronkelijk een tamelijk symfonische en doomy blackmetalband, maar na de nodige bezettingswisselingenen een lange winterslaap is ook de muzikale visie veranderd. Vroeger heb ik ze een keer gezien in een kelder in Appingedam ergens (dat was in 1998 als ik me niet vergis) en dat was mooi. Dus: support your local scene en wees op tijd!

- Hans.