Atlanter is een nieuwe Noorse supergroep rond gitarist/zanger Jens Carelius en gitarist Arild Hammerø, die door hun solo-projecten al de nodige bekendheid genieten in het thuisland Noorwegen. Atlanter brengt een typisch Noorse perceptie aan haar eclectische mengeling  van Duitse krautrock, psych-rock, oude delta blues en desert blues, waardoor een eigen Noorse 'viddeblues' of bergblues ontstaat. Denk aan Grizzly Bear meets Traffic en Can met een vleugje Eagles.

Atlanter is vooral een echte muzikantenband met ervaring in jazz, folk, rock and improvisatie, waarin de onderlinge leden met hun techniek en gevoel voor compositie een compleet eigen muzikaal landschap schilderen. Naast Jens Carelius en Arild Hammerø zijn dit drummer/percussionist Jonas Barsten Johnsen en bassist Morten Kvam. De vorig jaar door het viertal uitgebrachte debuutplaat 'Vidde' is in  Noorwegen en daarbuiten lyrisch ontvangen. En niet voor niets, want 'Vidde' is een ware groeiplaat, waarop bij elke luisterbeurt weer iets nieuws te ontdekken valt.

Jens Carelius heeft in Noorwegen naam gemaakt met de platen 'The First Songs' (2008), 'The Beat Of The Travel' (2009) en The Architect (2011). Arild Hammerø's folkdebuut 'Dagen Som Gryr' stamt uit 2008, waarna hij in 2012 samen met Daniel Herskedal 'Flåte' maakt. Hammerø en Carelius hebben voor Atlanter samen in 'Blues Run The Game' gespeeld. Jonas Barsten Johnsen is een jonge percussionist van de Noorse Muziek Academie, die in de improvisatie scene in Oslo al honderden optredens achter de rug heeft. Morten Kvam speelt contrabas en electrische bas en is voor hij in Atlanter speelt al te horen op alle platen van Jens Carelius’ en op Arild Hammerø’s debuutplaat.

Atlanter heeft een open houding tegenover de muziek die de band voortbrengt. Nummers veranderen organisch van concert tot concert, zodat er altijd nieuwe verrassingen kunnen ontstaan in de songs en er nooit een al te strak ingespeelde en gepolijste sound kan ontstaan. Atlanter wil hiermee het publiek uitnodigen om samen met hen rond het vuur te dansen in de Noorse bergen. Een geste, die graag beloond wordt.

Dikkie.