"Let's get ready to die!" Djurre de Haan, alias awkward i (met kleine letters, omdat hij de typografie op die manier mooier vindt), weet wel hoe je een feest een scherp randje moet geven. Genoemde uitspraak is de titel van een van mijn persoonlijk favoriete nummers op zijn nieuwe album Everything on Wheels dat in het najaar van 2011 verscheen, en typeert deze bijzondere zanger en zijn teksten: tegelijk melancholisch en opgewekt. Hij zoekt spanningsvelden op door bekende thema's net even anders te brengen. En doet dat met verve.

Awkward i heeft een lange incubatietijd gehad. Gedurende zijn studententijd in Groningen vroeg in de jaren '00 was De Haan al druk liedjes aan het schrijven. Maar het duurde tot 2009 voor er een eerste album van hem verscheen: de onvolprezen groeibriljant I Really Should Whisper. In datzelfde jaar trad hij op tijdens de eerste editie van Into the Great Wide Open, dat heerlijke festival op Vlieland dat toen nog écht ongedwongen was. In de kerk speelde hij, onversterkt, geflankeerd door twee violisten. Zijn rauwe, licht hijgerige stem kon de kerk makkelijk aan. Het was het begin van een overwinningstocht.

Maakte hij destijds op Vlieland al indruk, inmiddels is awkward i stevig gegroeid. Al treedt hij nog regelmatig solo of in kleine bezetting op, voor de grotere zalen heeft De Haan beschikking over een een echte, hechte band. Waarin vooral violiste Susanne Linssen (o.a. Hospital Bombers) een belangrijke rol speelt. De band verstaat de kunst van het variëren in volume goed en de vaak grillige opbouw van de liedjes (De Haan is niet zo van de conventies) maakt dat je continu bij de les blijft. De liefhebber van goed doorwrochte songs die kundig en gepassioneerd gebracht worden, zal vanavond zeker aan zijn trekken komen!

Vooraf kun je genieten van Humming People, een kwartet uit Noorwegen dat toevalligerwijs in hetzelfde jaar als awkward i een debuutplaat heeft uitgebracht: A Hope No Man Can Bind. Via het Leger Des Heils deed de band vervolgens een tour langs een honderdtal Zweedse en Noorse gevangenissen, waar opvolger Live at Halden Prison uit voortkwam. Met hun zalvende muziek toert de band de hele wereld over als een soort missionarissen. Voor wie het maar wil horen. Ik zou zeggen - geef ze een kans en kom vanavond gewoon lekker op tijd. Wie weet wat voor openbaringen je allemaal te wachten staan!

Weedebee