Speelvolgorde:
18:15 - Fhobi
19:00 - Flayed Disciple
19:45 - Bonded By Blood
20:30 - Aborted
21:45 - Vader

Luke I am your Vader! En dus wist oprichter Piotr Wiwczarek (zang/gitaar) wat de naam moest worden van zijn band.

In Polen is death metal een zeer geliefd genre en dat brengt dus ook een hele hoop middelmaat met zich mee, bands klinken nogal hetzelfde en ik kwam tijdens cd besprekingen dan ook vaak op de gevreesde zeven uit. Het is niet slecht, de muzikanten beheersen hun instrumenten, de productie is in orde maar de composities komen niet verder dan het al reeds bestaande, het is weinig opwindend en de zang is vaak beneden alle peil. Vader echter staat aan de oorsprong en tezamen met Behemoth en later Decapitated zetten zij Polen op de kaart der extreme metal. Laten we niet vergeten dat Vader werd opgericht in 1983 hetzelfde jaar als ook Death en Possessed werden gesticht.

“ Welcome to the Morbid Reich” (2011) is de negende plaat die ze op zak hebben. Meedogenloze Death metal met een sterke rode draad verweven in de nummers. De grunt van Piotr is verstaanbaar en ruig en maakt dat je Vader uit legio death metal bands kunt onderscheiden. Aan kracht heeft de band nooit ingeboet alhoewel de melodie wel wat meer zijn intrede heeft gedaan in het verloop der jaren. Het gas word sporadisch terug genomen om ruimte te geven voor swingende beukende stukken. Natuurlijk zijn de muzikanten gegroeid en zijn er beter muzikanten toegetreden maar er word ook uitgegaan van het “minder is meer”  principe. Alles op de vuist in je smoel zo hard mogelijk aan te laten komen.

Men vergeet vaak dat het tekstueel bij death metal net als bij andere metal soorten vaak over dood handelt maar daardoor ook het leven eert en viert net als het gevangen zijn in bijvoorbeeld een religie ook het losbreken en vrijkomen van gezag impliceert. Natuurlijk passen de donkere kanten beter bij de muziek en daardoor wordt er vanuit die negativiteit een positief gevonden. Immers als je je van je boeien bevrijdt, zul je pas echte vrijheid beleven, en ten volste waarderen.

De nieuwe plaat “Straight to Hell” staat gepland voor aankomend jaar en belooft een waardig opvolger te worden voor zijn voorgangers. Vader verandert niet zo zeer als dat het probeert te evolueren in de details.
Live staat Vader garant voor een Death metal avond op formaat. Met souplesse, routine, en enthousiasme rammen zij de technische hoogstandjes de zaal in alsof iedereen dit zomaar even zou kunnen doen. Soepeltjes flitsen de vingers over de snaren en laten uitgerekte tremmelo's de vieste en ziekste klanken ontsnappen, over een batterij aan drums die een woestijnrat in paniek als in slowmotion laten klinken.
Diegenen die Vader kennen en al eerder live hebben gezien (en laten we eerlijk zijn, wie heeft dat nou niet?) zullen het je vertellen hier MOET je heen!

Lekkow Kokski