Eerst maar een bekentenis: ik luister nooit dansmuziek en DJ’s kunnen me gestolen worden. Live dansmuziek vind ik echter een fantastisch iets. Artiest(en) aan het werk, en dan aan de slag met een spanningsboog, het afstemmen op elkaar en gezamelijk bepalen wanneer het volgende deel begint is een magisch iets – Hoe lang kan een bepaald patroon de herhaling aan? Dat soort dingen vallen alleen te merken aan het publiek en aan elkaar. Dansmuziek heeft in mijn beleving geen overdrachtelijk karakter, maar stroomt over van rituele kenmerken. Iets wat volgens mij enkel live kan bestaan. Basketball deelt deze filosofie en combineert een nomadisch bestaan met constant evoluerende instrumentatie en invloeden.

Basketball is een van oorsprong Canadese band maar heeft tijden doorgebracht tourend en wonend in Spanje en noordelijk Afrika, waar ze heel wat invloeden hebben opgedaan in hun toch al niet alledaagse dansmuziek. De basis blijft electronisch met sporen van zowel breakbeats, synthipop als dubstep, maar daar gaan net zo hard Arabische instrumenten, Indiase zang en honderduizend trommeltjes overheen. Het resultaat nadert met enige regelmaat kritieke punten van verzadiging, maar laat dan net zo makkelijk weer los en ravet(?) er als een dolle vandoor.

Basketball timmert al sinds jaar en dag live aan de weg en bracht af en toe een remix uit, maar debuutEP “MAW” is nog maar een paar maanden uit. Hun optredens hebben een haast ritueel karakter en nummers duren zo lang als nodig is. Combineer dit met de psychedelische projecties, Arabische toonladders en de vele vocale effecten en je hebt een fantastische avond op stap! De nog nader aan te kondigen uitmuntende support-DJ, zowel voor- als achteraf, maakt de avond compleet.

Live dansmuziek heeft geen uitgesproken prioriteit binnen VERA, dus reken er maar op dat als er iets geboekt wordt het een geweldige live-act is. Basketball bakt geheel eigen, onweerstaanbare psychedelische dansmuziek.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door ▲WKW▲RDIST▲N, ook wel bekend als Neon Wasabi.

Geniet ervan!

- Hassán