Ergens…lang geleden toen de Vera Swingavond nog bestond  en de dj’s er zeker naar streefden om de nieuwste alternatieve muziekstroming of de lekkere dansbare beats aan het aanwezige publiek voor te schotelen, ontdekte ik als Vera-dj deze band.

Het album “Mirorred” uit 2007 was het eerste wapenfeit van de band Battles en gelijk ook mijn eerste kennismaking door het veelvuldig draaien van de single “Atlas” op de swingavond destijds.

Het kinderlijke gezang (gebrabbel) door een hoog gepitchte vervormer op de microfoon met daarbij een constante ritmische drumsound, idem qua gitaar en synth (on repeat) maakten dit tot een verdomd aanstekelijk nummer en deed het zeer goed op bovengenoemde swingavond.

En dat is ook eigenlijk in een notendop hoe je deze band kan klasseren, het experiment opzoeken door middel van de klassieke instrumentatie; drum, bas, gitaar en als lekker sausje eroverheen de synthesizer, wat het geheel stuwend maakt met een freaky undertoon. Wat ze ook heel goed doen moet zeker vermeld worden.

Ben ze eigenlijk na hun sterke debuut een beetje uit het oog (oor) verloren, maar de mannen hebben in die 15 jaar niet stil gezeten en in die tussentijd vele ep’s en een paar albums uitgebracht waarbij de experimentele dansbare sound zeker niet aan kracht heeft ingeboet.

Youtube is in dezen voor mij een mooie uitkomst om even weer up to date te komen. Met ook niet de minste gastzangers gestrikt voor die extra toevoeging. Check bijv. “Sugarfoot” met Jon Anderson (Yes)  of het o zo lekkere  “My Machines” met mr. Industrial Gary Numan. 

Kortom, was dus ook aangenaam verrast om als aankondiging te zien dat deze band ook Vera komt verblijden met een optreden.

Een aanrader voor diegenen die graag even met de voetjes van de vloer willen als zowel liefhebbers van het experiment. Live een strakke mix van mathrock, elektronica en jazz las ik ergens. Nou daar wil je toch zeker zelf even achter komen me dunkt. Ik wel in ieder geval.

Case

Support: shoom
shoom (ja, zonder hoofdletter) is een 5 koppige band uit Groningen, ontstaan in de pandemie. Genres doen ze niet aan. De naam is gekozen door het willekeurig openslaan van A Clockwork Orange, en betekent lawaai in het Nadsat, wat perfect bij de band bleek te passen. shoom is een combinatie van lawaai en stilte die met rare maatsoorten, saxofoon en soms keiharde gitaren alle kanten op gaat. Ze worden onder andere vergeleken met Nordmann, Black Country New Road en en de soundtrack van Cowboy Bebop. Invloeden gaan van MF DOOM tot slint, en van John Coltrane tot black midi.