Belphegor uit Oostenrijk speelt al jaren mee op het hoofdpodium van de extreme metal. Hun razende blackened death metal snijdt als een drugbezeten chirurgijn met ongewassen handen. Evenals deze kwakzalver heeft ook Belphegor niet het welzijn van de patiënt voor ogen maar meer het stelselmatig uitroeien van alles dat ademt. Uit hun Bdsm-kelder komt een orgie van bebloede smerigheid voort en sinds kort schuwt men ook de chemische en nucleaire oorlogvoering niet meer. Alles mag kapot! In de naam van Satan, dat dan weer wel.

Muzikaal zit Belphegor al jaren snor: opgevoerde drums die duizelingwekkende beats rammen als een regen van speren. Goed gedoseerde melodieuze gitaarpartijen met ziek gierende solo’s. Net als de afwisseling tussen razernij en wat ingetogener werk. Net als veel collegae bands ging ook Belphegor tijdelijk te ver in de zoektocht naar gladde productie en (te) veel laagjes over elkaar, maar terug zijn ze naar hun oude rauwere geluid en bam daar is de moker weer! Harder, onstuimiger en viezer, maar met het geleerde in het achterhoofd. Een bulderzang afgewisseld met een geesteszieke krijs maakt het tot een heerlijke kruisbestuiving tussen Marduk, Morbid Angel en Behemoth, maar dan uit Oostenrijk, dus met kaas zeg maar.

Melechesh komt oorspronkelijk uit Jeruzalem, maar werd met Armeens, Assyrisch, Nederlands, Frans, Amerikaans en Oekraïens bloed vermengd.  De Oosterse toonladders blijven de black/death metal aanvoeren en daardoor blijft een swingende en eigenzinnige sound behouden. Een beetje in de trant van Absu. Niet zo vreemd want Absu drummer Proscriptor drumde nog bij Melechesh. Thrash metal riffs met melodieën uit het Midden-Oosten, vermengd met duistere rituelen uit de black metal geeft een interessant combinatie. Op de meest recente plaat “Enki” laat Melechesh horen dat meesterbrein Ashmedi nog lang niet zonder ideeën zit en dat de melodieën nog even geïnspireerd klinken als vijf jaar geleden op de voorgaande plaat “Sphynx”. Dit is niet de eerste keer dat ze in Vera staan en de vorige keren wisten ze een onuitwisbare indruk achter te laten. Zorg dus dat je vooraan staat bij deze unieke band.

Speelvolgorde:
19:15 Commander
20:00 Bleeding Gods
21:00 Melechesh
22:20 Belphegor