Wat doe je met puike voorprogramma's? Die laat je zo gauw mogelijk terugkomen als hoofdact, natuurlijk! Zo ook Benjamin Francis Leftwich, die in februari nog opener was voor de uitverkochte show van Radical Face, maar ditmaal de hele avond in Vera voor zichzelf mag opeisen aan de start van een prachtig nieuw muzikaal seizoen. Het is overigens al de derde keer dit jaar dat Leftwich in Groningen staat, want met Eurosonic was hij ook al van de partij, in een naar verluidt fluisterstil Huis de Beurs. Duidelijk een man die indruk maakt, dus.

Veel aandacht was er al op YouTube voor Leftwich's covers van bijvoorbeeld Arcade Fire en The Killers, maar sinds zijn debuutplaat Last Smoke Before the Snowstorm vorig jaar verschenen is, gaat het helemaal hard. De nog zeer jonge zanger uit York (vlak voor zijn optreden in Vera wordt Leftwich 23) valt moeiteloos in te passen in het rijtje Nick Drake, Justin Vernon (Bon Iver) en Elliott Smith, wat meteen voor een groot deel zijn succes lijkt te verklaren. Dergelijke muziek doet het tegenwoordig immers bijzonder goed. Maar alsnog het bijzonder dat hij zo overtuigend stand weet te houden tussen de vele andere beoefenaars van het genre.

Dromerige folk is het, vertolkt met een melancholische, zachte stem. Liefde en herinnering, momenten in de tijd – de thematiek is weinig verrassend, maar wordt trefzeker ingezet. Muziek om heerlijk bij in vervoering te raken en met weemoed terug te denken aan de inmiddels vervlogen vakantie. Geen wonder dat Leftwich een week eerder ook op Vlieland te vinden is, tijdens Into the Great Wide Open. Maar aangezien dat festival al lang en breed uitverkocht is, doe je er goed aan je alvast zeker te stellen van kaartjes voor deze show in Vera. Want alles wijst erop dat Leftwich er eentje is om in de gaten te houden!

- Weedebee