Met hun vierde plaat net uit is het niet meer dan logisch dat The Besnard Lakes het VERA-podium weer zullen aandoen. Die vorige, ‘The Besnard Lakes Are The Roaring Night’ uit 2010 gooide overal hoge ogen en zorgde voor een mooi optreden hier in onze club. Maar wat hebben deze Canadezen dan in al die tussentijd gedaan? Wel, een nieuwe plaat maken dus. Daar hebben ze opgeteld bijna anderhalf jaar over gedaan. Geen probleem, als je je eigen studio bezit. ‘Until In Excess, Imperceptible UFO’ heet de schijf, en alleen daarover kun je zo al een maandje nadenken. Maar het meeste werk ging natuurlijk in de liedjes zelf zitten. Dat zijn dan ook geen liedjes geworden, maar hele composities.

De plaat vertelt een episch verhaal waar verder weinig touw aan vast te knopen is, maar god, wat klinkt het allemaal fantastisch! Luister het nummer ‘People Of The Sticks’ maar eens: oogjes dicht en wegzweven met die hap. The Besnard Lakes geven met deze topplaat het genre psychedelische rock een geheel nieuwe dimensie. Als ze hun acht nieuwe songs live spelen zul je naar je shoes gazen zoals je nog nooit gedaan hebt!

Spil in het geheel is het getrouwde koppel Jace Lasek en Olga Goreas, dat samen de betoverende dubbelzang, gitaar en keyboards doet, aangevuld met Kevin Laing en Richard White. Gezamenlijk klinken ze bij vlagen orkestraal en dan weer melancholiek, golvend van hard naar zacht, en altijd ontvouwen zich weer nieuwe vergezichten achter de horizon. Soms klinkt het wel heel gepolijst allemaal (dat krijg je als je dik een jaar zit te schaven en slijpen) maar live zullen hun rauwere randjes van vroeger vast wel weer toegevoegd gaan worden.

Ik was onlangs in mijn stuk over The Luyas ook al lyrisch over Montreal, dat epicentrum van avontuurlijke Canadese muziek, waar men ook graag bij elkaar een deuntje komt meespelen. Op platen van The Besnard Lakes horen we leden van Stars, The Dears Sunset Rubdown, The Barr Brothers en Godpeed You! Black Emperor, en The Besnard Lakes zelf zorgden tussendoor ook nog voor soundtracks bij verscheidene films en documentaires. Niet verwonderlijk, gezien het filmische karakter van hun werk. Je kunt de beelden van het prachtige Besnard Lake in de provincie Saskatchewan er zo onder fantaseren. Kom en laat je meevoeren.

T-Ice