Voor de derde keer zal Big Ups ons podium komen versplinteren: er is weer een plaat uit. Ten tijde van het magistrale debuut ‘Eighteen Hours Of Static’ verraste dit viertal uit Brooklyn NY vriend en vijand met een knallende zesde plek in de VERA Poll van 2014. Het concert voor de veel te weinige aanwezige gelukkigen was dan ook fantastisch. Het prijsnummer ‘Justice’ is van dat concert in het kader van onze VERA/LIVE-serie op een split met Parquet Courts verschenen. Het zegt genoeg als je uit het overweldigende aanbod van livemateriaal in VERA bent uitverkoren tot deze serie, naast een Pollwinner ook nog.

Twee jaar later verscheen ‘Before A Million Universes’, waarop naast de felle posthardcore en punkrock van weleer meer ruimte kwam voor verdieping. Opnieuw speelde Big Ups een fraaie set in Groningen. En nu, weer twee jaar later, is net ‘Two Parts Together’ uit, dus daar komen ze weer. Een rondje scrollen over het wereldwijde web leert dat de meeste recensies (zeer) positief zijn, op wat kritiek op de productie na. Inderdaad was het debuut nog vetter geproduceerd en was er een betere balans tussen de harde en zachte stukken. En hadden de instrumentale niemendalletjes hier weggelaten kunnen worden. Maar hey, wat een heerlijk half uurtje leveren deze jongens weer af!

Nog overduidelijk schatplichtig aan Shellac, Slint, Fugazi en consorten, voert Big Ups je weer mee door hun zwartgallige, duistere wereldbeeld. Zanger Joe Galarraga wisselt nog steeds af tussen spoken-word en gefrustreerde hardcore screams. De opzwepende single ‘Ppp’ vond zijn weg al eerder naar buiten en is hier een mooi voorbeeld van. Nog beter vind ik ‘Trying To Love’, waar bas en gitaar schitterend van tempo en sound wisselen en je meevoeren op steeds hogere golven. Big Ups heeft zich de afgelopen platen gespecialiseerd in dreigende spanningsopbouw, verrassende wendingen, maatschappijkritische teksten en een moddervette sound. Live vormt dit sympathieke kwartet een retestrakke, geoliede machine die je aanzuigt en weer wegblaast. Alleen al voor de klassieker ‘Wool’ moet je langskomen. Kom je hier in groten getale in onderdompelen!

T-Ice