Als er dit jaar één band naar VERA komt, die de klanken in zich heeft die de club al jaren ademt, dan is het de New Yorkse band Big Ups. Want met de volle overtuiging brengt Big Ups punkende posthardcore-hits die leunen op dat wat Shellac en The Jesus Lizard ooit maakten. Maar Big Ups heeft meer in zich, het doet ook denken aan Quicksand, aan Fugazi en zelfs aan Slint. Het doet denken aan de ninetiessound van het onvolprezen Touch&Go-label en hier en daar aan wat modernere indierockende deunen, bijvoorbeeld van de hit van afgelopen jaar: Parquet Courts. Het rockt, het piept, het schuurt, het schreeuwt. Op een klasse manier.

Dat is zowel het grootste compliment voor, als grootste probleem met Big Ups. Het rond de jaarwisseling verschenen debuut 'Eighteen Hours of Static' duurt maar een half uurtje, maar trekt je in die korte tijd krachtig langs nostalgia en herinnering. Op zo'n manier dat Big Ups weinig eigen smoel lijkt te hebben. Maar aan de andere kant doen ze wat ze doen zo goed en komen met dezelfde bevlogenheid als de bands die ruim twintig jaar geleden de toon wisten te zetten. 'Eighteen Hours of Static' is de pook die het vuur dat onbewust nog in je achterhoofd nasmeulde op laat laaien. Maar tegelijkertijd is het ook een opvallende klasbak in het huidige poplandschap. Een plaat die rockt, maar dan ook echt goed.  

Dat wat ze maken vliegen ze vanuit meerder hoeken aan, met veel aandacht voor dynamiek en spanning, waardoor het interessant blijft. Voorman Joe Galarraga geeft alles, alsof zijn leven ervan af hangt. Zonder te blijven hangen in semi-intelligente platitudes, zonder de slimste jongen van de klas te willen zijn. Wat Cedric Bixler-Zavala ook zo goed deed bij At The Drive-In. De plaat 'Eighteen Hours of Static' staat wat dat betreft als een huis. Live beweegt Galarraga nog wat houten-klaserig over het podium, althans afgaande op de YouTube-beelden. Maar op het moment dat ze in VERA aantreden zijn ze halverwege hun Europese tour (die ook nog Le Guess Who? aandoet), dus dan moet ook dat puntje goedkomen.

Luister 'Eighteen Hours of Static', haal herinneringen op aan toen of ga grasduinen in het rijke posthardcore verleden, maar ga vooral kijken bij Big Ups, de band die precies past in VERA, qua 'club for the international pop underground.' Geweldig.

niek