Bitch Magnet komt weer spelen in Vera!  Dit is alleen wat minder gebruikelijk dan dat het klinkt. De laatste keer dat ze hier speelden was op 30 december 1990, en dat was tevens hun allerlaatste concert ooit!

Deze post-hardcore band komt uit North Carolina en kent een kortdurig bestaan van 1988 - 1990. In deze periode hebben ze 3 albums uitgebracht: 'Star Booty', 'Umber' en 'Ben Hur'. Op 15 november brengen ze deze albums opnieuw uit, gebundeld in een luxe en gelimiteerde triple-uitgave, inclusief een aantal nooit uitgebrachte nummers.

Dit vanwege de come-back die Jon Fine, Orestes Morfin en Sooyoung Park afgelopen maart hebben aangekondigd. Hiermee is Bitch Magnet weer terug in originele bezetting.

Niemand minder dan The Battles, heeft de heren uitgenodigd om te komen spelen op ATP festival 'Nightmare Before Xmas', welke verder gehost wordt door Caribou en Les Savy Fav. Maar voordat ze daar het podium betreden, komen ze terug naar de plek waar ruim twintig jaar geleden de laatste noten van Bitch Magnet gespeeld werden!

Gedurende hun bestaan heeft Bitch Magnet tweemaal eerder in Vera gestaan:

In 1989; een groot Vera jaar, waar het 21ste in de poll eindigde, net na Prong en voor Beatnigs op 23, Nirvana op 27 en Bad Religion op 30; 1ste dat jaar Screaming Trees (met Mark Lanegan)

In 1990 eindigde Bitch Magnet op 18 in de poll; tussen Buffalo Tom op 17 en Fugazi op 19 en voor bijvoorbeeld Afghan Whigs op 22; Dead Moon was dat jaar winnaar (hun 1ste keer in Vera)

Aldus onze programmeur Peter. Ik ben maar zo vrij om zijn bovenstaand verhaal nog iets aan te vullen.

Bij Bitch Magnet komen bij mij ook meteen namen naar boven als Squirrel Bait en Slint. Geweldige bands die ik indertijd - eind jaren 80, begin jaren 90 - luister vanaf mijn chaotische verzameling cassettebandjes. Bands uit de toenmalige bloeiende Amerikaanse post-hardcore scene, die een soort van complexe noisy underground rock maken, die uitmondt in hartverscheurende wilde songs. Latere genres als grunge, emo en postrock klinken hier al in door. Bands die vernieuwend, verrassend en vol energie even door je hoofd komen waaien. En waarvan de meeste gewoon te zien zijn in je lokale Vera om de hoek. Het leven kan in die tijd simpel en fijn zijn.

Evenals Slint is Bitch Magnet ondanks een kort bestaan een bron van inspiratie geweest voor latere bands als bijvoorbeeld Don Caballero, Rodan, June of 44 en Battles. Gitarist  Sooyoung Park staat niet lang na het allerlaatste Bitch Magnet optreden weer in Vera met het relatief iets rustiger en eveneens prachtige Seam. Want Bitch Magnet is, op een enkel rustpunt na, toch echt meer een herriemachine, waarin  de hardcore nog steeds doorklinkt. Alleen dan wel met een kwetsbare lading emotionele wanhoop, zoals Hüsker Dü dat enkele jaren eerder - begin jaren 80 - al laat horen. Emo avant la lettre. Ik hoor een aantal nummers nu terug en het klinkt nog steeds even geweldig en energiek als een dikke 20 jaar geleden. Ik ga gauw in mijn kluwen van cassettebandjes duiken om meer nummers boven water te halen. En dan op 6 december gewoon om de hoek naar mijn lokale Vera. Het leven is nog steeds simpel en fijn.

Dikkie.