Door de smalle ingang in het oude voorpand kan VERA grote aantallen bezoekers niet snel verwerken. Kom dus op tijd om een lange rij te ontlopen.
Heb je nog geen maandkaart, hou dan € 1,50 paraat voor een snelle kassa-afwikkeling. Alvast bedankt.

__________________________________________________________________________

Vorig jaar ergens bracht PJ Harvey het werkelijk prachtige album 'Let England Shake' uit. De Britse  is zo'n beetje de grootste vrouwelijke rockster die er rondloopt en op elk van haar albums heeft ze weer een ander geluid. In de jaren negentig -toen ze begon- maakte ze een aantal platen die perfect aansloten bij de destijds zo populaire grunge. Vooral die platen -samen met de muziek van al die andere gitaarbandjes uit die tijd- zijn bepalend geweest voor het geluid van Blood Red Shoes, uit de Britse badplaats Brighton.

Want ja, als je luistert naar de uit 2008 afkomstige debuutplaat 'Box of Secrets' wordt je met sneltreinvaart teruggeschoten naar de tijd van Nirvana, The Pixies en Sonic Youth. Misschien veel bandjes om door beïnvloed te zijn als je muziek maakt met slechts een drumstel en een gitaar, maar het klopt behoorlijk. Zangeres Laura-Mary Carter en drummer Steven Ansell zijn kinderen van de jaren negentig.

De band werd in 2005 opgericht toen Laura-Mary en Steven besloten om samen wat te spelen. Omdat ze toch beiden zonder band zaten, gaven ze die eerste jamsessie een vervolg en de band was geboren. Drie jaar later was hun debuutplaat daar en mochten ze meteen spelen op Pinkpop, Lowlands en -het allerbelangrijkst- bij ons in een uitverkochte Grote Zaal. Je kunt gerust zeggen dat er sprake was van een hypje rondom het tweetal.

Twee jaar later komt de band met hun tweede plaat, 'Fire Like This'. De hype, die inmiddels is gaan liggen, wakkert weer voorzichtig aan als blijkt de band weliswaar voortborduurt op hun stormachtige debuut, maar ook iets meer gas terugneemt. Die lijn lijkt te worden doorgezet op het splinternieuwe 'In Time to Voices', dat vers in de schappen ligt. Volgens Laura-Mary heeft de band zo'n beetje alles anders aangepakt bij het schrijven van de nieuwe nummers. Geen grote geluidsmuren meer, maar precies gedoseerde gitaren. Betere liedjes en minder ramwerk, zoals ze aangeeft in een aantal interviews.

Bij zulk precisiewerk heb je goede instrumenten nodig, helemaal als je het moet doen met maar een gitaar en een drumstel. Laura-Mary heeft het wat dat betreft uitstekend voor elkaar. Ze speelt namelijk op een Springtime-gitaar. Een speciaal geval, met zeven snaren dat niet te koop is in een winkel. Het instrument is speciaal voor haar gebouwd door Yuri Landman, die even mooie als wonderlijke gitaren fabriceert. En dat is nu het leuke. Want -vast niet helemaal toevallig- loopt Yuri deze avond ook rond in Vera voor een speciale voorstelling in de Kelderbar. Ik durf te wedden dat hij nog wel even komt buurten bij Laura-Mary en Steven, en vice versa.

Een fantastische combi-avond dus, die gecompleteerd wordt door Wallace Vanborn uit Gent. Een prima band die al eens eerder in de club stond. In januari 2011 'deden' ze Eurosonic en afgelopen november waren ze het voorprogramma van De Staat. De band ragt minstens even hard en hun gitaarrock doet wel wat denken aan Triggerfinger. De perfecte aanvulling voor Blood Red Shoes, lijkt mij zo.

- Bart