Voor velen is ‘the American Dream’ het verhaal van de hardwerkende krantenjongen die zich opwerkt tot puissant rijke mediamagnaat. Zo niet voor Bob Wayne. O, natuurlijk wil hij wel miljonair worden, maar zijn droom lag op een ander vlak. Hij wilde de Country ontdekken, ervaren en uitdragen. Dus toog hij van Seattle aan de westkust helemaal naar Nashville in Tennessee, sterfplaats van zijn grote held Johnny Cash. En natuurlijk dé stad die de Country-erfenis namens de VS nog altijd hoog houdt.

In de bus naar Nashville bleek een nazaat van een ander lichtend voorbeeld van Wayne te zitten, namelijk de kleinzoon van Hank Williams, die zichzelf Hank Williams III of korter Hank 3 noemt. Via hem belandde Bob Wayne direct midden in het hart van de Countrymuziek van de stad. Hij kluste als gitaartechnicus voor Hank 3 en maakte ondertussen met zijn eigen Outlaw Carnies steeds meer liedjes, met banjo, gitaar, drums, viool en staande bas als instrumentarium. Ze brachten in eigen beheer een paar platen uit en begonnen op te vallen als furieuze liveband. Bob Wayne zorgt voor een onvoorstelbaar opzwepend feest!

De songs van Bob Wayne mogen in essentie dan nog Country genoemd worden, gebouwd op fundamenten van David Allen Coe, Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Cash en de Hank Williams-dynastie,  maar razen op je af als een op hol geslagen zweefmolen. Muzieksoorten eindigend op ‘–billy’ dekken de lading veel beter: Hillbilly, Psychobilly, Rockabilly en/of Punkabilly. Zelf noemen ze het wel eens Hellbilly! Bob Wayne was in een vroeger leven merchandiseman tijdens de tours van bands als Zeke, en hun punkattitude heeft hij zeker overgenomen. Op foto’s draagt hij bandshirts van typische ‘Vera-bands’ in dit segment, dus hij zal zich hier vast thuis voelen. Enige minpunt zijn die eeuwige Confederatie-vlaggen waarmee dit soort bands uit de zuidelijke contreien van de VS zich menen te moeten tooien, toch een besmet symbool van slavernij en rechtse rednecks.

Maar goed, ‘Till The Wheels Fall Off’ heet de nieuwste plaat, met songs die je zullen laten dansen tot je zijwieltjes nodig hebt om overeind te blijven. Voorafgaand aan dit spektakel staat er precies de juiste band, Alt.country én uit Groningen: Flowerbox. Het duo Hanja en Carina, ooit actief in Sexy Dex, besloot rond een Johnny Cash-memorial in de Walrus de instrumenten weer uit de mottenballen te halen. Ze delen zichzelf ergens in tussen The Carter Family, Freakwater en Gillian Welch en spelen zowel covers als eigen werk. En voor lekkere Country & Western uit eigen stad komt u natuurlijk op tijd!

T-Ice