Mede door het Europees Kampioenschap bal schoppen is het programma in juni een beetje aan de magere kant. Gelukkig is er last-minute een leuke toevoeging bijgekomen in de naam van Brassroots. En laat deze zomerse band nou net uitermate geschikt zijn om de glorieuze overwinning op de Denen eerder op de avond mee te vieren. Of om een gemiste pingel van Robben even te vergeten. Hoe dan ook zal de Londense band een onbezorgde avond met zich meebrengen.

Zoals de naam al doet vermoeden is Brassroots een echte Brass-band zoals ze in het Verenigd Koninkrijk oorspronkelijk ontstaan zijn, met uitsluitend een klassieke bezetting van koperen blaasinstrumenten en percussiesectie. De saxofonist (officieel een houtblazer) wordt voor deze keer door zijn bandleden even door de vingers gezien en mag ook gewoon mee spelen. In totaal zullen er vanavond zeven muzikanten op het podium staan, onder leiding van ‘Trombone’ Jerome.

Diezelfde Jerome is een geboren Amerikaan. In 2008 verhuisde hij naar Londen met het plan een brass band op te richten. Uiteindelijk lukte het hem een groep muzikanten uit allerlei verschillende landen, waaronder Frankrijk, Israël, Engeland en Griekenland, bij elkaar te brengen. Jerome had hierbij een duidelijk doel: een ware brass band scene op te bouwen in Oost-Londen, en nog belangrijker, de enige ‘echte’ live, instrumentale sound terug brengen in de hedendaagse mainstream muziek.

Brassroots doet dit door bestaande popmuziek in een instrumentaal uitdagend en uniek jasje te stoppen. Met de covers probeert de band de live muziek experience totaal te veranderen. Eigenlijk gebruikt Jerome ‘the C-word’ liever niet, en vindt de term ‘re-imaginings’ beter tot zijn recht komen. De muzikanten nemen populaire nummers die iedereen wel kent, en arrangeren die in de stijl van een klassieke brass band. Ze springen zonder enige moeite van artiesten als Beyoncé naar Outkast, David Bowie en Radiohead. Er is genoeg materiaal op de YouTube te vinden, dus zoek het vooral even op.

Sinds vorig jaar worden er ook aan eigen nummers gewerkt, en heeft de band een eerste EP opgenomen. Live zal de avond voornamelijk uit de re-imaginings bestaan, maar zullen er ongetwijfeld ook originelen voorbij komen.

Het enorm energieke en groovende live optreden van Brassroots speelt maandelijks een vaste show in Oost-Londen heeft ondertussen alweer een groot deel van Europa kunnen zien. Naast het feit dat er getalenteerde muzikanten komen beloofd het ook een erg leuke show te worden.

- Merijn