Mogen we alweer aflevering 33 van onze Break-Fast parties ten huize Vera verwelkomen. Altijd spannend. Wordt het ultrahot of ultracool? Zitten we nog steeds in het regenseizoen of krijgen we een nazomertje? Zijn de beurzen totaal gecrasht of hebben we allemaal ons eigen geldpakhuis? Nieuwe rellen, oorlog of vrede? Wie zal het zeggen, in elk geval hebben we op 9/9/11  na DJ Marky weer eens een Braziliaanse DJ achter de knoppen en voor de rest vertrouwde kwaliteit uit onze eigen dnb-stad Groningen.

Break-Fast XXXIII  @ Vera, Groningen:

BTK [BR] renegade hardware /virus / dutty audio

TAUCHYON beats 'n breaks / dubikus

MINDMAPPER break-fast / 22tracks / cylon

FRE4KNC break-fast / subtle audio / jungletrain.net

BTK - echte naam Vinicius Honorio - is een aanstormende dj/producer uit São Paulo, Brazilië. De naam BTK komt van Butoque, een bekende vrachtwagenchauffeur en presentator van een Braziliaanse tv show, afgekort tot BTK. Verwacht echter geen samba-klanken in de dnb van deze dj. "Ik heb ontzettend veel respect voor Marky, maar ik ben niet bezig de nieuwe Marky te worden." Hij is eerder ultracool dan ultrahot. Ik hoor een doeltreffende mix van hiphop, breakbeats en donkere dnb tunes. Zelf zegt hij geïnspireerd te zijn door Ink, DJ Marky, Ed Rush, Raiden en Calyx en wil hij zich niet op één specifieke stijl laten vastpinnen: "Ik zoek de funky beats, percussieve, donkere en techy tunes, dat is mijn sound."

Momenteel heeft BTK zijn thuisbasis in Zwitserland. De 'markt' voor elektronische muziek in Europa is groter dan in Zuid-Amerika en hij is zo dichterbij de labels en artiesten waar hij van houdt. Optiv is bijvoorbeeld praktisch zijn buurman. Zwitserland heeft een gezonde dnb-scene, maar hij heeft zich er voornamelijk gevestigd vanwege de onweerstaanbare combinatie van kaas en chocolade. Tja, daar kun je natuurlijk niet tegenop.

Met releases op labels als Virus, Renegade Hardware, Subtitles, Offkey en Inneractive en op het door hemzelf onlangs opgestarte Dutty Audio weet BTK momenteel de aandacht van de internationale dnb-scene te trekken. Op Dutty Audio worden voorlopig alleen digitale releases uitgebracht. Dat is gemakkelijker, sneller en goedkoper. Vinyl releases worden in de toekomst echter niet uitgesloten. Als er een groeiende vraag naar vinyl komt binnen de aanhang van het label komt, zal er vinyl uitgebracht worden.

Van de huidige generatie dnb-talenten tipt hij de vette tunes van Octane & DLR, Ulterior Motive, Amoss en Foreign Concept en de 'sick' tracks van NL acts als Black Sun Empire, Noisia, Nymfo en Icicle. Nou dan tippen wij vanaf deze plek op onze beurt uiteraard die toffe BTK op ons eigen Break-Fast!

Tauchyon komt met zijn exotische naam uit Groningen. Is hij dan meer ultrahot? Met een zware mix van dnb, dub, dubstep en grime zouden we zeggen van wel. Tauchyon houdt van knallen, maar ook van langzamere, experimentele tracks, soms bijna ambient. Toch  meer ultracool dan? Verwarrend dit, maar ook heel erg passend binnen het avontuurlijke idee van Break-Fast. Hedde Bosman - echte naam - is op jonge leeftijd begonnen door letterlijk op potten en pannen te slaan. Als hij later een computer ter beschikking krijgt, is er geen houden meer aan en vliegen de tracks alle kanten op. Vandaar dat hij aan één alias niet genoeg heeft. Als Tex-nd houdt hij zich bezig met donkere gabber en breakcore en is een van de oprichters van de portal breakcore.nl. Ook zit hij in het Beats 'n Breaks collectief, dat ik zelf voornamelijk op enkele underground plekken in Groningen heb meegemaakt, van parties in kraakpanden tot bijvoorbeeld het Gideon Festival. Verder zit hij in de live dnb act Crappymeal. Kortom een druk baasje, dat wel eens voor een mooie verrassing kan zorgen op deze avond.

De avond is niet compleet zonder onze residents van Break-Fast. Rogier Habraken en Bertran van den Hoff a.k.a Mindmapper en Fre4knc sluiten altijd naadloos aan bij de internationale dnb helden die Break-Fast doorgaans binnen weet te halen. Mindmapper is ons Eindhovens lid van de Break-Fast crew, die niet bang is van een paar kilometertjes reizen om ergens te mogen draaien. MC Verse's Crunch, Loxy's Cylon, Phil Source's Vampire zijn naast Break-Fast Audio enkele labels, die weglopen met deze talentvolle producer.

Fre4knc is een van de oprichters van Break-Fast, is resident dj op de Solk parties in Hedon, Zwolle, mede-oprichter van het Break-Fast Audio label en verzorgt Break-Fast Radio op het internet radiostation Jungletrain.net. Kortom, een van de stuwende krachten van de machtige dnb-scene in Groningen!

Dikkie.