Die Anton Newcombe is me er eentje. Hij vernoemt zijn band naar Rolling Stones-drummer Brian Jones en naar de collectieve zelfmoord van een sekte, die bekend staat als de Jonestown Massacre. Voor zijn platen verzint hij al net zulke lollige titels. Wat dacht je van: 'Thank God for Mental Illness'? of 'Tepid Peppermint Wonderland' ? 'My Bloody Undergound', dat vind ik ook een hele goeie.

Uit al die namen valt in elk geval te concluderen dat Brian Jonestown Massacre-frontman Newcombe een goed gevoel voor taal en flauwe humor heeft. Maar al die namen zijn ook redelijk exemplarisch voor de muziek die hij maakt. Want op basis van bandnaam en albumtitels zou je denken dat je met een door de jaren zestig geobsedeerde grapjas te maken hebt, die ook nog wel eens naar shoegaze-achtige gitaren luistert. Dat moet een behoorlijk trippy totaalplaatje opleveren, zou je denken. Dat klopt precies. The Brian Jonestown Massacre is hippiewaardige sixtiespsychedelica, zonder daarbij oubollig te worden.

Want naast al de sixtiesinvloeden, haalt de band het ook voor een deel uit de jaren negentig. The Brian Jonestown Massacre is wel aardig te vergelijken met The Dandy Warhols, met wie ze een bijzondere haat/liefde-verhouding hebben (kijk maar eens naar de mooie documentaire 'Dig' die over de twee bands werd gemaakt). Verschil is wel dat de band rondom Anton Newcombe een stukje eigengereider en over een iets minder toegankelijk geluid beschikt. Ja, ze hebben ook wel een aantal bijzonder aanstekelijke popnummers (luister bijvoorbeeld eens naar 'Stairway to the Best Party in the Universe' van het nieuwe album 'Aufheben'), maar over het algemeen gaat The Brian Jonestown Massacre een stukje experimenteler te werk.

Het is vooral de psychedelica uit de sixties die het band geluid bepaalt. Naast wel heel voor de hand liggende namen als The Rolling Stones en The Velvet Underground is ook een band als 13th Floor Elevators een zeer belangrijke inspiratiebron voor Newcombe en zijn band. Tel daarbij lang uitgerekte instrumentale uitspattingen op, waarbij er naar hartenlust aangerommeld wordt met sitars, dwarsfluiten en allerhande vreemde effecten en je weet genoeg: The Brian Jonestown Massacre is trippy rock op zijn hippiechique.

Support komt van The Third Sound. De basis deze psychedelische band werd gelegd door de IJslander Hákon Aðalsteinsson, voorheen lid van Singapore Sling en Hudson Wayne. De muziek van de band is een mengeling van shoegaze, psychedelica, krautrock en D’Onofrio’s liefde voor de sixties.

- Bart