Tijdens de afgelopen editie van EuroSonic speelde de Berlijnse Krautrockband Camera het publiek in het Grand Theatre plat. Althans, als je die donderdagavond de twitterberichten van de heren kenners mocht geloven. 'Hoogtepunt van de avond', 'geweldige, opwindende jams', dat soort berichten. Ze speelden ongeveer drie 'nummers' in hun drie kwartier durende set en toen werd de show door de stagemanager afgebroken, omdat blokkenschema's op festivals heilig zijn. Wat duidelijk een versterkende invloed op de enthousiaste tweets over Camera had: het publiek schreeuwde om meer. Op basis van die puike plaat 'Radiate' wilde ik de aan de smartphone vergroeide kenners maar wat graag geloven. Want 'Radiate' staat bol van oneindig lijkende stukken die heerlijk hypnotiserend werken, maar bovenal uitblinken in klasse.

Niet voor niets speelden de jonge Duitsers al meerdere keren met enkele grondleggers van de Krautrock, waaronder Michael Rother (NEU!, Harmonia) en Dieter Moebius (Cluster, Harmonia). En niet voor niets verschijnt de muziek van Camera bij het Hamburger label Bureau B. Dit label brengt ons de afgelopen jaren vele gave platen, al dan niet uit een ver verleden. Denk aan bands als Cluster, Palais Schaumburg, Faust en muziek van Conrad Schnitzler (Tangerine Dream) maar ook aan modernere jongens als Schneider TM, Tarwater en Kreidler - zo nu en dan heruitgaven, zo nu en dan nieuwe bands, maar veelvuldig met een knikje naar het verleden. 

De plaat 'Radiate' is een geweldige plaat, maar voor het drietal is het meer een momentopname, een tussentijdse halte om te kijken waar ze staan. Het is een uitvloeisel, van heel veel spelen. Niet zo zeer op de Duitse podia, maar meer 'overal'. In Berlijn heeft de band de omschrijving 'Krautrock Guerilla' meegekregen, omdat ze overal en nergens in de underground opduiken. Soms letterlijk - ze speelden reeds meerdere keren in Berlijnse metrostations.

Het past de band. Ze willen het niet alleen voor het publiek interessant maken, ook voor de leden van Camera moet het spannend blijven. En dat spannende druipt er bij liveshows van af. Shows die uren door zouden kunnen gaan, waar qua 'songs' nauwelijks een duidelijk begin hebben, laat staan een duidelijk eind, het is één lange stroom aan gave klanken, ritmes en grooves. Om er helemaal in op te gaan. Geweldig. Camera draait er zich de hand niet voor om. Fans van de Krautrock weten waar ze moeten zijn, maar mensen die Motorpsycho, Tame Impala of Moon Duo een warm hart toedragen, moeten ook zeker langs gaan komen. Want de tweede keer dat Camera dit jaar Groningen plat gaat spelen, daar wil je bij zijn!

 

niek