April is een stevige maand in VERA, waar menig stoner toch wat vaker van de bank zal moeten komen dan hij gewend is wil hij geen vette show mislopen. Zo komen later deze maand nog Wallace Vanborn en John Coffey langs, en voor de liefhebber van het duistere werk zijn Wo Fat en Abrahma te verwachten. Het feest begint echter vandaag al met Candybar Planet, Orange Sunshine en Monomyth.

Bij een podium als VERA werken natuurlijk de nodige muzikanten als vrijwilliger. Zo ook in Eindhoven, waar een aantal vrijwilligers van de Effenaar bijna 20 jaar geleden de band Candybar Planet oprichtten. Samen met collega’s Peter Pan Speedrock en 7Zuma7 behoorden ze tot het beste van Eindhoven “Rockcity”. 2 CD’s en vele optredens in het Nederlandse clubcircuit later werd de band in 2002 helaas weer opgedoekt. Maar gelukkig! Afgelopen jaar hebben de originele leden de instrumenten weer opgepakt en zijn ze klaar om door Nederland te denderen. De herrezen band brengt nog steeds het zware, stuwende stoner geluid van de jaren ’90 met zich mee. Een overweldigend basgeluid vormt samen met de percussie de basis voor de langgerekte gitaarsolo’s en repetitieve opbouwende spanning, om in een zwaar groovende riff te resulteren. Muziek waar je even helemaal in mee kan gaan. Dit jaar zal er ook een nieuwe plaat van het trio verschijnen, met hopelijk meer van dit soort werk.

In het voorprogramma staat het Haagse Orange Sunshine. Een band die qua sound goed aansluit bij het geheel, met zijn stevige bluesrock en psychedelische uitstapjes naar garage en punk. Hoewel de band met traditionele driemansbezetting zijn oorsprong vindt in 1999, klinkt het alsof de heren rechtstreeks vanuit eind jaren ’60 begin jaren ’70 het podium zijn opgestapt. Eveneens in het voorprogramma staan de vijf mannen van Monomyth. De band brengt een instrumentale mix van space- en krautrock. Leunend op een solide basis van bas en percussie, wordt het instrumentenarsenaal naast de onmisbare gitaar uitgebreid met toetsen en samples.

Mocht je het deze maand allemaal nóg niet genoeg vinden; het voor onze bezoekers waarschijnlijk niet geheel onbekende stonerfestival Roadburn trapt over een week af en zowel Candybar Planet als Monomyth zal ook daar weer van de partij zijn. Vanavond dus eerst ons eigen Roadburnfeestje in VERA om alvast helemaal in de juiste sfeer te komen!

-Merijn