Zo’n anderhalf jaar geleden beloofde het Veraprogramma ons een prachtige dubbel: The Cave Singers en Lightning Dust. Wegens ziekte moest Lightning Dust het die avond echter alleen doen. Dat deden ze niet onverdienstelijk, sterker nog, het was een prachtig optreden en gelukkig mogen we ze dit jaar opnieuw verwelkomen. Maar niet voordat we The Cave Singers alsnog op ons podium hebben mogen aanschouwen.

Voor de oprichter van The Cave Singers is dat podium overigens geen onbekend terrein, zoals collega Niek destijds al schreef. Derek Fudesco heeft met punkband Pretty Girls Make Graves al eens in Vera gestaan. De overige twee bandleden zaten voorheen ook in punkbands, maar met The Cave Singers bewandelt het drietal andere muzikale wegen. Zonder daarbij hun roots uit het oog te verliezen: hun folksongs hebben een stevige, donkere en rauwe rand die met elk album meer naar voren lijkt te komen.

Op het nieuwste album krijgt de broeierige en ietwat sinistere sfeer nadrukkelijk de overhand. ‘No Witch’ is dan ook geproduceerd door Randall Dunn, die onder andere platen van SunnO))) en Black Mountain op zijn naam heeft staan en duidelijk goed met het geluid van The Cave Singers uit de voeten kan. No Witch is een plaat die ik dagelijks wel kan luisteren zonder dat hij gaat vervelen. Het bevat zowel melodieuze, rustgevende nummers als stevige, bijna beukende countryfolk. En dat alles overgoten met een gruizig laagje dat zo eigen is aan deze band en dat wat ze zo anders maakt dan hedendaagse folkbands als Mumford and Sons en The Low Anthem. Maar luister het vooral zelf, verdere bloemrijke beschrijvingen en vergelijkingen met andere bands doet de muziek van The Cave Singers eigenlijk te weinig recht.

Maargoed, als scribent wil je toch wat te schrijven hebben dus ik ga nog lekker even door. Gelukkig vallen er nog wel wat interessante dingen te vermelden. Zo zijn The Cave Singers, die hun eerste twee albums bij Matador uitbrachten, recentelijk overgestapt naar het interessante Jagjaguwar. Dit label huist hun goede vrienden van Black Mountain en ook de rest van het artiestenbestand bestaat uit hooggewaardeerde namen. Jagjaguwar past niet alleen goed bij The Cave Singers maar ook bij Vera: een groot deel van de bands heeft hier al wel eens gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan The Besnard Lakes, Okkervil River en Sunset Rubdown.

Op moment van schrijven zijn The Cave Singers door Amerika aan het touren als voorprogramma van Fleet Foxes en dat kon nog wel eens voor flink wat bekendheid gaan zorgen. Nog even en ze verkopen de Oosterpoort uit. Maar voor het zover is krijg je de kans om ze in onze sfeervolle club te zien en die kans mag geen muziekliefhebber laten lopen. Dit kan alleen maar een ontzettend goed optreden worden, The Cave Singers hebben tenslotte nog wat goed te maken!

- Marinke