Na tien jaar komt de Canadese uomo universale Chad VanGaalen zich eindelijk weer op de VERA-bühne presenteren. Die show toentertijd was samen met Women, waarvan VanGaalen de eerste twee platen produceerde en waarvan bandleden ook in zijn eigen begeleidingsband meespeelden. Later zagen we enkele bekende gezichten hiervan terug in VERA in Viet Cong/Preoccupations. Dat lijkt mij een prima vriendengroep en tevens bewijs voor een heerlijk muzikaal klimaat daar in Calgary!

Dat het zo lang geduurd heeft tot deze reünie ligt waarschijnlijk aan ’s mans drukke dagelijkse bestaan. Ga maar na: multi-talent VanGaalen (uit het mooie bouwjaar 1977) bracht sinds 2005 op SubPop zes langspelers en wat EP’s uit; produceerde dus platen voor bands als Women en Alvvays; bracht onder het alias Black Mold nog een plaat uit; ontwierp alle artwork van zijn platenhoezen en van andere bands; animeerde zijn eigen video’s en was director van andermans muziekvideo’s; maakte poppen voor ‘Adult Swim’; werkte mee aan televisieshows; en o ja, was ook nog vader geworden.

Zijn twee dochtertjes zijn te horen op de laatste schijf ‘Light Information’ (2017) en dat is vrij uniek want VanGaalen pleegt altijd de gehele plaat zelf in te spelen en zingen in zijn eigen studiootje, gebruik makend van cassettetapes, een Korg 700 en een hele rits andere instrumenten. Het resultaat meandert tussen singer-songwriter, indierock, electronica en folk en is al die jaren van een hoog niveau. De teksten gaan meestal over vervreemding, isolatie, paranoia en onzekerheden, maar hebben op ‘Light Information’ ook een speelse, intieme en empathische kant. Ter gelegenheid van het heuglijk feit dat Chad VanGaalen ons weer met een bezoek komt vereren, is hier een deel van de show van tien jaar geleden te zien.

Voorafgaand zullen we Dia Del Mercado begroeten. Een Groningse allstar-band met veteranen uit Whipster, Avery Plains en Wishing Tree. Zij spelen een boeiende mix van Dark-Americana en psychedelische 60’s rock, te beluisteren op de vorig jaar uitgebrachte EP ‘Another Clumsey Mile’. En live te beluisteren mits je op tijd komt.

T-Ice