Groningse pulpliefhebbers mogen hun handjes dicht knijpen. Na drukbezochte voorstellingen in Amsterdam, Utrecht, Brussel, Den Haag en Leiden eind vorig jaar zal het populaire Cinema Curioso nu ook eenmalig in Groningen te zien zijn. Initiatiefnemer Ronald Simons, hoofdredacteur van e-filmmagazine The Cult Corner en redactielid van Schokkend Nieuws reageerde enthousiast op onze uitnodiging en trekt zijn bizarre compilatie nog een laatste keer uit de kast voor een verpletterende reprise.

Voor Cinema Curioso, door hemzelf omschreven als een “weird & wonderful journey langs hilarische miskleunen uit de filmgeschiedenis,” selecteerde hij zo’n vijftig fragmenten uit diverse films waarin filmmakers onbedoeld de plank volledig misslaan. Hun goeiïge maar tenenkrommende pogingen tot filmmaken zijn uiteraard bijzonder geestig. Denk aan reuzenkrokodillen, moordzuchtige kakkerlakken, sukkelige kungfuzombies en Mr T. in een (te?) strakke trainingsbroek en je krijgt een aardig beeld van wat je te wachten staat.

Cinema Curioso is een heuse ontdekkingsreis door de krochten van de cinema en leidt ons onder meer langs films Bruce Lee in Nieuw Guinea, Kung-fu Zombie, Scream Blacula Scream, The Terror of Mechagodzilla, I Drink Your Blood, de Turkse E.T. en kostelijke opnamen uit de B-oeuvre van David Hasselhof. Alle fragmenten worden op hilarische wijze ingeleid door Ronald Simons zelf. Als klap op de vuurpijl staan er ook nog twee prijsvragen op het programma waarmee dvd’s en filmaffiches van slechte films te winnen zijn.

Dat Cinema Curioso een must-see is voor iedereen die niet vies is van een goede dosis pulpmeuk op z’n tijd moge duidelijk zijn. Maar ook degenen die niet bekend zijn met het genre van de ‘foute film’ zullen ongetwijfeld smullen van dit smakelijke brok ellende. Laat je verrassen door het aller-slechtste dat de cinema van de afgelopen dertig jaar te bieden heeft want geloof me, dit heb je nog niet eerder gezien.

Wees er wel snel bij want de voorstellingen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht waren volledig uitverkocht.

Ruben