Met de huidige nineties indie-revival komen een aantal tot voor kort hopeloos gedateerd klinkende bands ineens in een heel gunstig daglicht te staan, en laat Codeine nu meer shinen dan ooit te voren!

Niet gedateerd, maar eerder zijn tijd vooruit. Niet dat het nu om heel flitsende moderne aluminium apocalyptische toekomstvisioenen gaat, eerder zeer dromerige uitgesponnen nummers, met onconventionele structuur en een hoog “het is al laat”-gevoel. Melancholisch zonder zeikerig te worden, dromerige zonder te verzanden in oeverloze psychedelica en zwaar zonder verpletterend te zijn… een heel mooie, zware, warme deken.

Zoals je ziet is Codeine geboekt op een maandag! Enkel de allerbeste van de beste bands worden geboekt op een maandag – soms moet er een beetje naar het toerschema gebogen worden. Het laatste concert van Codeine in VERA was praktisch 20 jaar geleden (zeer succesvol) en deze bijzonder eigenzinnige en if you will “underground-indie” band is een absolute nust-see/must-hear voor waar veel jonge bands van nu de inspiratie hebben opgedaan.

Als ik de artikelen online mag geloven is dit geen reünie maar een wereldwijd ererondje (langs zeer grote festivals en gelegenheden) van slechts 18 data. Tussen Tokyo, Barcelona, London en New York staat daar glorieus als enige datum in Nederland (en Duitsland…) 28 mei in VERA, Groningen!

Het voorprogramma liegt er ook niet om, Jesus Is My Son uit België heeft namelijk net een monumentaal album uitgebracht. Wellicht niet heel bekend maar een ontzettend mooie luisterplaat over stilte, rust en dood. Het is een instrumentaal eenmansproject, slechts een man en zijn gitaar, maar met zoveel verbeelding en zeggingskracht… werkelijk fantastisch, Codeine kan zich geen betere opener wensen.

Lijkt me een duidelijk verhaal! Een zeldzaam concert van een zeer invloedrijke band, met een zeer goede live-reputatie én een geweldig voorprogramma…

- Hans