NB: Dit is een reguliere filmavond, zonder de 1,5 meter afstand. Daarbij is een coronatoegangsbewijs met ID bewijs en een geldig ticket verplicht. Lees meer op deze pagina.

--

Op achttienjarige leeftijd sloot Miles Lagoze zich officieel als cameraman aan bij het Amerikaanse leger. In de Afghaanse Oorlog filmde en monteerde hij video's die nadien door de US Marine Corps gebruikt werden voor propagandadoeleinden; het idee was om een gezaghebbend beeld van gerechtigheid en morele integriteit te schetsen. Het duurde echter niet lang voordat Lagoze erachter kwam dat er iets totaal niet klopt aan dit verhaal. Eenmaal terug in de VS besloot hij met zijn crew een documentaire samen te stellen met al het beeldmateriaal wat ze hadden opgenomen. Het resultaat is een onverbloemde blik achter de schermen van de oorlog, die aantoont hoe het dagelijks leven van de Amerikaanse soldaten bestaat uit psychologische inzinkingen, druggebruik en het plegen van zinloos en dodelijk geweld.

Qua verhaalvertelling doet Combat Obscura doet mij denken aan documentaires zoals The Thin Blue Line (1988) of The Act of Killing (2012); doordat de onderdrukkers de vertellers zijn, komen er continu schokkende tegenstrijdigheden en gruweldaden aan bod door de flinterdunne poot waar zij op proberen te staan. Mochten er lezers zijn die denken dat de VS naar Afghanistan ging om democratie te brengen en terrorisme de kop in te drukken, grijp deze kans aan om wat cruciale kennis op te doen. Wees echter gewaarschuwd, de waarheid is lelijk. Maar deze moet aan bod gebracht kunnen worden, zodat wij hopelijk ook collectief kunnen inzien waarom de grenzen open moeten staan voor Afghaanse vluchtelingen.

Hilde