In verscheidene jaarlijstjes over 2019 prijkte ‘When I Say To You Black Lightning’ van Common Holly hoog tussen de beste platen van dat jaar. Op allerlei sites wordt haar tweede plaat, na ‘Playing House’ uit 2017, lovend besproken. Het lijkt er sterk op dat Brigitte Nagar -want zo heet ze echt- uit Montreal een blijvertje is en nog veel meer moois kan gaan voortbrengen.

Haar muziek is echter niet makkelijk te omschrijven. Soms maakt ze breekbare singer-songwriter liedjes als ‘New Bed’, dan weer meer gelaagde indiesongs met haar uitstekende band; intuïtief, speels, licht vervreemdend, maar altijd intrigerend. Er zit daarnaast vaak een donkere kant aan haar werk, er lijkt vaak iets dreigends op de loer te liggen. Dit zorgt voor spanning en houdt de aandacht vast. Op haar nieuwe plaat is ook steeds meer ruimte voor experiment, wat voor extra verrassing zorgt. Bij vlagen wordt zelfs wat gerockt, dus verwacht niet alleen introverte zwijmelliedjes.

Nagar heeft een bijzondere warme stem met een groot bereik, perfect passend bij deze soms dromerige, dan weer lichtvoetige muziek. Common Holly voert je mee door hun zielenroerselen zonder ergens sentimenteel, opdringerig of over-dramatisch te worden. Het resultaat is dat jij als luisteraar onontkoombaar zélf aan het denken wordt gezet, waarbij zowel duistere als zonnige gedachtes hun plaats zullen vinden. Goede voorbeelden hiervan zijn het in schitterend gitaarspel gedrenkte ‘You Dance’, het prachtig meeslepende ‘Uuu’, en de fraaie single ‘Central Booking’.

De liedjes hebben aparte songstructuren en een telkens wisselend instrumentarium, en wisselen tussen de nummers -en soms zelfs binnen een song- van breekbaar intiem naar licht-psychedelisch. En geregeld met een rauw randje, waar wij hier in de Club zo van houden. ‘When I Say To You Black Lightning’ is een prachtplaat die meerdere luisterbeurten verdient, die iedere draaibeurt meer geheimen prijs geeft. Een concert is eenmalig, dus luister eerst de platen een paar keer en kom je dan onderdompelen in de spannende muziek van Common Holly. Dit wordt heel mooi.

T-Ice