Cortonville, het onafhankelijke muziekplatform en “Shelter For The Talented”, heeft een pact gesmeden tussen een stel Hollanders en Belgen: John Coffey en Wallace Vanborn. Geen willekeurige combinatie, aangezien beiden liefhebber zijn van snoeiharde Rock `n’ Roll, beukende live shows en touren tot je erbij neervalt.

“9 out of 10”, “talk of the town”, “de beste harde plaat van de afgelopen jaren”, “een ware tourmachine”. Zomaar even een paar kreten die je tegenkomt als je zoekt op de naam John Coffey. De Utrechtse band kwam afgelopen jaar met de snoeiharde hernieuwde Rock `n’ Roll plaat ‘Bright Companions’ en werd uiterst positief ontvangen door de Nederlandse en Duitse pers. En wat een plaat! Hij pakt je vast, schudt je door elkaar en laat je niet weer los tot de laatste decibel aan gitaarfeedback uit de versterker is verdwenen. De intens rauwe stem van zanger David Achter de Molen is gewoon gemaakt om als boegbeeld van deze energieke muziek te fungeren. Met referenties naar bands als Refused, Everytime I Die en The Ghost Of A Thousand is er voor elke liefhebber van harde muziek wel wat te vinden in John Coffey. Verwacht rock, punk, stampende rock `n’ roll en hier en daar een metalriff van deze tourmachine van eigen bodem!

Alsof dat nog niet genoeg is, staat de zuidelijke vertegenwoordiger van de “as van het lawaai” eveneens op de planken. Wallace Vanborn is inmiddels bijna net zo bekend in Groningen als in Belgenland. In december gaven ze een steenharde eigen show hier in VERA, na eerder al in de voorprogramma’s van Blood Red Shoes en De Staat te hebben gestaan. Ook op Eurosonic mochten de Gentse stonerrockers uiteraard niet ontbreken. ‘Lions, Liars, Guns & God’ heet het laatste wapenfeit met daarop een uitstekende portie stonerrock die de liefde bedrijft met sexy drumbeats. Een puike opvolger van de in 2010 uitgebrachte succesvolle debuutplaat ‘Free Blank Shots’. Dat lag ook wel in de lijn der verwachting met grammy-winnende producer David Bottrill (Tool, Muse, dEUS) als knoppendraaier. De geweldig ritmische groove van de percussie zorgt dat er een goeie flow blijft in de songs die vaak gebruik maken van veranderende maatsoorten en atypische gitaarriffs. Gooi bij de stevige stoner wat meezing refreintjes en een flinke dosis dansbaarheid, en de magische formule is compleet.

Nog meer? Ja, als kers op de taart is het eigen Groningse Eisenhower aan de line-up toegevoegd. Als winnaar van Corton’s Demorock 2013 mogen de rootrockers mee op de Nederlandse clubtour met bovengenoemden. Dit is toch wel een pakket dat je eigenlijk niet mag missen!

-Merijn