Glasgow heeft aan de ene kant het imago van een harde en smerige industriestad. Met hardwerkende arbeiders, die daarna flink zuipen om, als het uit de hand loopt, 's avonds laat nog even fijn met elkaar op de vuist te gaan. Al dan niet geïnspireerd door 'The Old Firm', de rivaliteit tussen de katholieke voetbalclub Celtic en het protestantse Rangers.

De andere kant van Glasgow is die van een bruisende, inspirerende muziekstad met een overweldigend aantal bands en zeer uiteenlopende scenes. Zo kennen wij in Vera uit de jaren 80 nog The Jesus & Mary Chain, Primal Scream en Teenage Fanclub en weer later bands als Mogwai, Arab Strap, The Delgados en Franz Ferdinand. Wat dat betreft zijn er grote overeenkomsten met een even schizofrene stad als Liverpool. Uit deze vruchtbare muzikale grond komt sinds 2010 het psychedelische kwartet The Cosmic Dead.

Na eerder dit jaar bands als Naam, Moon Duo, Ufomammut en White Hills hier in Vera te hebben gehad, is dit  alweer een band, die haar muziek baseert op lange, spacende trance-jams. The Cosmic Dead speelde niet voor niets al samen met Naam en White Hills, maar gooit er net als bijvoorbeeld Moon Duo nog een schep krautrock bovenop. Alsof je luistert naar een mix van Can en Hawkwind. In 2011 werkt The Cosmic Dead live samen met grote held Damo Suzuki van Can.

Ondertussen speelt de band overal in het Verenigd Koninkrijk en brengt een aantal releases uit op zowel cd, vinyl, cassette als digitaal. Nummers kunnen soms behoorlijk uitgesponnen zijn, zoals 'Father Sky, Mother Earth' op de gelijknamige plaat 'The Cosmic Dead' uit 2011, dat op een seconde na 40 minuten in beslag neemt.

Begin 2013 gaat de band voor het eerst naar het vasteland van Europa en staat onder andere op Roadburn. Nu eind 2013 is het de beurt aan Vera om kennis te maken met de 'psychedelic kraut explorations into infinity' van The Cosmic Dead.

"If the rings of Saturn could sing, this is the sound they would make."

Dikkie.