Met Cosmonauts + Afterpartees en Poo Poo Platter Party II DJ’s Kooi/Lada/Stip

Mooi fenomeen, die Zomercafé’s van Vera. Altijd jammer als ze weer voorbij zijn. Maar dit jaar is dat anders, er dient uitgekeken te worden naar de laatste. Een heerlijke psychsurfpopdrugpunk dubbeldekker wordt voor je naar binnengereden op 23 augustus! Op het label van ‘de meest produktieve stoners ooit’, that is Burger Records , verscheen de prachtige lp If You Wanna Die Then I Wanna Die van the Cosmonauts. Zit alles in wat we momenteel mooi vinden aan die ‘neo garage’ sound uit Californië. Heavy reverb, lagen voortstuwende gitaren, druggy vocalen. ‘Drug Punk’. Zo heet dat. Cosmonauts go full throttle—how else do you get to space? De Cosmonauts sound staat niet zo heel ver af van bvb Thee Oh Sees. Of oude Black Lips, toen die nog flinke scheuten psychedelica in de sound gooiden.

Maar o nee, komt er dezelfde avond nog een killer band mee! Afterpartees uit Limburg, Horst om precies te zijn! Zetten vlak voor de zomer al de kelderbar op de kop met een nu al legendarisch optreden. Geweldige ‘zeg POP! in de garage’ nummers, een zanger met goeie babbels en flink veel charisma en fijne sneer in de stem. Na traumahelikopter en Mozes and The Firstborn de volgende band waarvan wij denken dat ze gaan helpen dit genre bovengronds te tillen in Nederland.

Na al dit geweld kun je affeesten middels de Poo Poo Platter Party editie II. Triumviraat Lada/Stip/Kooi was het plan. Een mix van sixties, surf, rhythm & blues en soul IS het plan! De hele nacht door. Go!

-JK

 

Meer info over Cosmonauts:

Als je in Amerika jong, verveeld en muzikaal bent (en de drugs smaakt je net iets te goed), dan kan het maar zo zijn dat je een psychedelische rockband begint. In Californië gebeurt dit meer dan eens in Orange County en daar komt Cosmonauts dus logischerwijs vandaan.

De jongens van Cosmonauts zijn nog maar net oud genoeg om legaal alcohol te drinken en hebben nu al veel meer bereikt dan bands met leden van twee keer hun leeftijd. Ze hebben al meerdere keren getoerd en ook zijn ze ontzettend productief bezig als het gaat om albums maken.

Je kunt hun sound omschrijven als een mix tussen Sonic Youth en Spacemen 3, gecombineerd met trillende tonen en een zware dreun. Deze combinatie, die ongelooflijk hard, agressief en vaag is, wordt door de Cosmonauts omgedoopt tot een nieuw soort guitar-based rock; Drug Punk. Hun debuut LP, dat in juni 2012 uitkwam, trok meteen de aandacht van een contingent enthousiaste rockers.

Niet alleen zijn ze bekend bij hun fans, maar ook de politie kent ze maar al te goed. Ze houden namelijk erg veel van huiskamerfeesten en wat minder van de volumeknop uitdraaien. Zo stonden ze zich op een feest flink uit te leven toen ze bezoek kregen van de mannen in het blauw. Zelfs met gillende sirenes waren ze niet stil te krijgen. Uiteindelijk is de stekker er maar uitgetrokken en dat was niet de eerste keer dat dat gebeurde. De Cosmonauts houden namelijk van hard, heel erg hard. Hun pedalen worden nauwelijks gebruikt en de volumeknop draaien ze helemaal open. “De Kinks kregen hun sound ook niet van pedalen indrukken, zij bliezen hun versterkers op, dan klinkt het veel cooler” zei bandlid Derek ooit eens in een interview.

Ook al zijn huiskamerfeesten hun favoriet omdat ze dan geen rekening hoeven te houden met clubeigenaren en volumewensen, toeren doen ze ook erg graag. Het is bovendien goedkoper dan op vakantie gaan, en de drank en drugs zijn gratis.

Als je thuis wilt luisteren hopen de Cosmonauts dat de mensen een fatsoenlijke koptelefoon op doen, op de grond gaan liggen en naar het plafond gaan liggen staren. Maar zolang je je oordoppen niet vergeet in te doen, is het natuurlijk een geweldige ervaring deze psychedelische rockers live op te zien treden!

- Mirte