The Royal Tenenbaums (Wes Anderson, 2001) [English version below]
De familie Tenenbaum was ooit een modelgezin: liefhebbende ouders en drie uiterst getalenteerde zo niet hoogbegaafde kinderen. Nu, jaren later, blijkt er niet veel over van deze beloftes en zitten alle familieleden te worstelen met verschillende neuroses, depressies of andere gekke trekjes.

Dat deze combinatie van zonderlingen niet uitmunt in een platte komedie is te danken aan Andersons bijzonder talent om de juiste balans te vinden tussen drama, tragedie en slapstick. Achter elk excentriek personage schuilt een dieper, vaak tragisch verhaal. Dat Anderson dit op een luchtige, maar niet oppervlakkige manier weet te vertellen is de hoge kunst van zijn werk.

Om nog maar te zwijgen van het kleurgebruik, de inventieve details in setting en aankleding en al die bizarre zijsporen die zijn stijl zo herkenbaar en aantrekkelijk maken. In een film van Anderson gebeurt niets zomaar, over elk detail is nagedacht. Dit getuigt van een enorme liefde voor film en het vertellen van verhalen met het gebruik van alle mogelijkheden van dit medium.

The Royal Tenenbaums is één van de eerste van een inmiddels behoorlijke reeks cultfilms van de hand van deze regisseur. Met zijn nieuwste film, The Grand Budapest Hotel, stoomt Wes Anderson na Moonrise Kingdom en The Fantastic Mr. Fox door op de weg van succes. Wat zijn films allemaal gemeen hebben: ze komen het beste tot hun recht op het grote doek. Dit is dus een uitgelezen kans om van deze cultklassieker, die ook nog eens overladen is met topacteurs (Ben Stiller, Gene Hackman, Gwyneth Paltrow, Owen Wilson e.v.a.), in zijn volledige pracht te kunnen genieten.

With his newest movie, The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson is staying the successful course set by modern masterpieces such as Moonrise Kingdom and The Fantastic Mr. Fox. But the movies in his oeuvre from earlier days are bathed in the same sense of inventiveness and quirky storytelling style. The Royal Tenenbaums is a comedy about a family with children who are all geniuses, each and every one. It’s overloaded with wonderful actors, including Ben Stiller, Gene Hackman, Gwyneth Paltrow, Owen Wilson and many others, has wonderful cinematography and unique jokes.