Voor een ieder die er eigenhandig achter is gekomen dat er op internet verdomd weinig te vinden is omtrent de man achter Dassuad, behalve dat hij een dinosaurus in Indieland is, zal ik één en ander wat ophelderen:

Dassuad (spreek uit als “Daswat”) is het pseudoniem van Bjørn Uyens, voormalig frontman van de in 1997 in Amsterdam opgerichte band Dress. Hoewel Uyens daarmee in Vera-terminologie wellicht eerder een “Romein” dan een dinosaurus genoemd zou worden, mag toch gezegd worden dat hij al een mooi tijdje meedraait! Tenslotte luisterde ondergetekende anno 1997 nog naar kinderen voor kinderen met een snufje Backstreetboys op de achtergrond uit de kamer van zuslief. Terug naar het heden; nadat Dress onlangs werd opgeheven, maakte Uyens een doorstart met Dassuad. De muziek van Dassuad wordt gekenmerkt door een goede dosis melancholie met dito zang, zoals we dat gewend zijn van Uyens, maar wel met hier en daar uitbundigere uitschieters. De muziek komt erg oprecht en eerlijk over, misschien juist wel omdat Uyens al zo lang meedraait. De nummers van Dassuad kennen interessante wendingen maar zijn bovenal echte “liedjes”. De vergelijking met kinderen voor kinderen en de Backstreetboys houdt daar gelukkig wel op. Uyens neemt live zijn Marching band mee, een band die de nummers prachtig weet aan te kleden.

Vooralsnog is er vrij weinig materiaal voorhanden op internet dus wie 19 oktober in de kelder komt kijken zal ongetwijfeld positief verrast worden. Een aanradertje dus! Wat is er tenslotte mooier dan een levende Dinosaurus in zijn natuurlijke habitat aanschouwen in een tot Indieland omdoopte kelderbar? En dat alles natuurlijk onder het genot van een biertje en de prachtige klanken van een nummer als “Somewhere”! | RUTGER