David Cronenberg retrospectief: Scanners (1981) 

Donderdag 7 juni komt Cosmopolis uit, de nieuwe film van regisseur David Cronenberg. Met deze inktzwarte psychologische thriller lijkt de grootmeester weer terug te grijpen naar zijn roots. Gelukkig maar, want een matig kostuumdrama als A Dangerous Method staat toch in schril contrast met de eigenzinnige sciencefiction- en body horrorfilms die Cronenberg vroeger maakte.

Om een aantal van deze klassiekers weer eens in de welverdiende schijnwerpers te plaatsen organiseren de Zienema en de RKZbios een bescheiden retrospectief van in totaal vijf films. Aan ons de eer om The Brood en Scanners op 35mm te vertonen. Werkstattkino (München) en EYE (Amsterdam) waren zo vriendelijk hun archiefkopieën uit te lenen, wat ontzettend gaaf is aangezien beide films niet meer gedistribueerd worden.

In het spraakmakende The Brood gaat Cronenberg lekker los met een leger misvormde, moordlustige kinderen. Het blijkt om monsterlijke klonen van het dochtertje van een psychiatrische patiënte te gaan, ontsproten uit de uitwendige baarmoeder die haar experimenterende arts creëerde. In Scanners, de meesten van jullie wel bekend door de beroemde scène met het ontploffende hoofd, misbruiken wetenschappers de telekinetische krachten van zogeheten scanners. Deze mensen kunnen gedachten van anderen tot bloedens toe manipuleren, met een hoop rotzooi als gevolg.

De RKZbios zal het Cronenberg-retrospectief vrijdag 15 juni inluiden met twee verrassingsfilms. De titels worden bekend gemaakt in hun nieuwsbrief. Zaterdag 16 juni en maandag 18 juni vertonen zij eXistenZ (1999) op 35mm. Nog niet bekend met het oude werk van Cronenberg? Dit retrospectief biedt de uitgelezen kans om alsnog een paar hoogtepunten in de bioscoop te zien. Liefhebbers hoef ik uiteraard niet uit te leggen waarom ze deze bijzondere voorstellingen niet mogen missen. 

Ruben

LET OP! Woensdag 20 juni

Kassa The Brood : 20.00 Aanvang 20.30 Kassa Scanners : 22.00 Aanvang 22.30 Prijs per film : €4,50 (maandkaart à €1,50 verplicht) of twee films voor €6 met stempelkaart (5x naar de film voor €15 meerdere personen op dezelfde kaart toegestaan)