Je zou het denken, maar het is niet zo. Niet alleen in Amerika of Engeland wordt leuke muziek gemaakt. Bands uit andere windstreken zijn lang niet altijd de exoten waarvoor ze nogal eens worden aangezien. Neem nu Davila 666, een losgeslagen stel punkers uit godbetert Puerto Rico. Ze zijn het springlevende bewijs dat je op dat eiland meer kunt doen dan rum zuipen of emigreren naar het Amerikaanse vasteland.

Want verdorie, wat een leuk bandje is dit. Met z’n zessen zijn ze en ze hebben allemaal Davila als achternaam. Ja, dat geeft een heel aardige indicatie van het muzikale straatje waarin deze heren rondwandelen. Het segment ‘ragwerk met een leren jasje’, zeg maar, en met een goed ontwikkeld muzikaal historisch besef bovendien. Want zoals wel meer garagerockers, slapen de Davila-heren met een mooie uitgave van de Nuggets-boxset onder hun kussen. Davila 666 klinkt eigenlijk een beetje als een kruising tussen de Black Lips en de vroege Kinks of Rolling Stones. Maar dan wel in het Spaans. Ze zingen in hun moedertaal en dat klinkt net zo vettig als een pas gesmeerd olieblok.

Twee volwaardige studioalbums – een paar handen vol extra singles buiten beschouwing gelaten- hebben ze inmiddels op hun naam staan en vooral het dit voorjaar verschenen ‘Tan Bajo’ maakt diepe indruk. Het is een uitstekende plaat, die je zomaar in je eindlijstje van dit jaar gaat terugzien. Rammende punkliedjes worden moeiteloos afgewisseld meer heerlijke sixtiesnummers. De drie-akkoordenliedjes worden aangekleed met handclaps, tamboerijnen (zo heeft ieder van de zes bandleden altijd iets te doen) en wilde samenzang.

De Puerto Ricanen verstaan de kunst om met minimale middelen heel goede muziek te maken. Natuurlijk, met gemiddeld drie akkoorden per liedje hoef je geen bijzonder inventieve muziek te verwachten, laat staan dat de band iets nieuws brengt. Maar doet dat er iets toe? Luister eens naar liedjes als 'Basura' van de eerst plaat of 'Obesionao' van 'Tan Bajo' en probeer het eens niet leuk te vinden. Veel aanstekelijker dan dat worden ze niet geschreven.

Nee, de sixtiesgarage met latintwist van Davila 666 mag dan niets nieuws brengen, het is wel precies de muziek die de Grote Zaal al jaren laat vollopen. Het is een band die drijft op een bijna tastbare hoeveelheid plezier, bakken inzet en vooral heel goede liedjes. Liefhebbers van alles wat van garage, punk en pop is kunnen hun hart ophalen. Davila 666 is een typische Veraband die er toevallig nog nooit heeft gespeeld. Hun debuut is bij voorbaat bestemd een enorm succes te worden.

Support van Davilla 666 is de Groningse band The Swains. Ze maken een mix van vuige garagerock, blues, gospel en soul. In hun unieke geluid zijn ze beïnvloed door vele verschillende bands, van The Stooges en Oblivians tot aan The Cramps en James Brown. In 2006 wonnen zij hier dan ook de eerste plaats van de Groninger Popprijs.

Bart