De Derde Helft verzorgt prikkelende concerten waarbij klassiek, jazz, pop en elektronica elkaar ontmoeten. Gelouterde klassiek geschoolde musici die nationaal en internationaal faam hebben verworven komen naar Groningen om in Vera een topconcert te verzorgen. Op het podium ontmoeten zij talentvolle jonge kunstenaars,componisten en musici uit Noord Nederland.

Zapp4

Oene van Geel, Jasper le Clercq, Jeffrey Bruinsma en Emile Visser vormen samen het strijkkwartet Zapp4. Zapp4 is groove, improvisatie en fantasie gecombineerd met gepassioneerde solo's. Het zappen van genre naar genre, waar ze hun naam aan ontlenen, is op hun nieuwste CD Radiohunter uitgemond in een versmelting van jazz, klassiek, folk, pop en funk. De verschillende stijlen geven al aan dat de groep ergens tussen de hokjes gecomponeerd, geïmproviseerd, jazz, klassiek en pop inzit.

Naast modern klassieke stukken worden violen ook ingezet als slaggitaren en snaarklanken omgebogen tot blaasinstrumenten zodat er opeens keiharde funk klinkt. De CD Radiohunter (beluister op www.zapp4.com) vormt de basis van dit Derde Helft concert. Op de cd staat ondere het stuk BMW, wat wordt getypeerd als een "soundtrack van een startende, wegspuitende en daarna lekker cruisende dikke Duitse patserbak die in zwaar weer terechtkomt, ternauwernood langs obstakels slipt om daarna op hoge snelheid een politie-wagen voorbij te razen die natuurlijk gelijk de achtervolging in zet."

Zowel de groep Zapp4 als de individuele leden hebben met grote namen gespeeld zoals de Nits, Eric Vaarzon Morel (flamenco gitarist),Maarten van Roozendaal, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Scapino Ballet, Room Eleven, Ilse de Lange, Ernst Reijseger en het Metropole Orkest. Het is opvallend hoeveel jazz prijzen ze hebben gewonnen, ondanks de van oorsprong klassieke samenstelling van twee violen, een altviool en een cello.

 Je hebt muziek waarvoor je moet werken en muziek waarbij je achterover kunt leunen en een vorkje kunt prikken. Zapp4 laat jou de keus. Achterover leunen kan, maarals je geconcentreerd luistert, hoor je hoe ingenieus de stukken in elkaar zitten.

Afterparty

Jazz studenten van het Prins Claus Conservatorium klimmen in de afterparty het podium op om te spelen met Zapp4. Wat deze samenwerking gaat opleveren weet nog niemand. Dat het een interessante en spannende ontmoeting wordt mag duidelijk zijn.

Zapp4 belooft ons dat we het concert verlaten met een enorme smile op het gezicht en fris gewassen oren. Alle ingredi├źnten van deze avond wijzen die kant op maar om het mee te maken moet je er toch echt zelf bij zijn.

Timon