Sport is een terugkerend thema in het werk van Meindert Talma, de Fries-Groningse auteur/troubadour (of andersom), ook wel Nederlands Onbekendste Popster genoemd. Verhalen en liedjes over dammers, boksers, wielrenners en uiteraard voetballers. Want voetbal is een grote liefde tijdens Meindert's jeugd in Surhuisterveen, maar door externe factoren (zijn grote lengte, druk van ouders) wordt  het basketbal en korfbal. Het daarmee veroorzaakte jeugdtrauma zingt Meindert definitief van zich af als hij in 2012  'Eenmaal Oranje' opneemt, een cd over eenmalige internationals en daarna de vaderlandse voetbalkantines onveilig maakt met zijn Rode Kaarten. Na zijn WK Voelbalshow met Herman Sandman in 2014 staat Meindert voor de derde keer in Vera om zijn liefde voor het edele balspel te bezingen. Nu met de 'Grote Meindert Talma Voetbalshow' waarin hij zijn  nieuwe plaat 'Balsturig' presenteert, die op 17 januari uitkomt op Excelsior Recordings.

In Vera kennen we Meindert uiteraard goed. In talloze gedaantes op ons podium.  Solo of met The Negroes, Rode Kaarten, Snakkers of als Ausputzer. Zingend, voordragend, acterend, presenterend of  musicerend. Maar vooral altijd helemaal zichzelf op zijn unieke stoicijnse, droogkomische en zelfrelativerende wijze. De eerste keer dat ik zelf hiermee in aanraking kom is tijdens een illustere Hobbyrocker avond ergens in de jaren negentig in Vera's Kelderbar, waar Meindert verhaalt over dammen met Ome Hajo. Over de herkenbare absurditeit van de wereld der volwassenen in de ogen van een jongen. De ontstane grijns verlaat die avond mijn gezicht niet meer.

Sindsdien heb ik Meindert menigmaal aangetroffen in onze geliefde underground poptempel, als bezoeker en als de rasartiest die hij is. Haast nonchalant vliegen de rake bespiegelingen in zijn teksten je om de oren om je gemoed te raken met melancholie en ontwapenende humor. Muzikaal ontwikkelt hij als toetsenist en zanger zijn eigen herkenbare stijl, die zowel wortelt in jaren zestig folkrock als in de wave van de jaren tachtig. Alles gevat in ingenieuze arrangementen. Dat daarbij zijn zang soms tegen het valse aanhikt, geeft de emoties die onder de droogkomische vertellingen hangen alleen maar een grotere lading. Zelf beseft Meindert het allemaal maar al te goed. In het nummer 'Zanger'zingt hij eens: "Ik werd geprezen, maar ook gehaat". Want hij heeft "geen stem die alle oren behaagt".

Soms zijn zijn optredens ware theatershows aangevuld met videobeelden en vele gasten, zoals een jaar of twee geleden tijdens het optreden ter nagedachtenis van wereldkampioen dammen Jannes van der Wal, waarbij huidig wereldkampioen Roel Boomstra als gast aanwezig is. Eind 2017 is hij weer te vinden in zijn favoriete Kelderbar, waar hij het boek 'Je denkt dat het komt' presenteert, een vervolg van 'Kelderkoorts' over de lotgevallen van Nederlands Onbekendste Popster. Nu, in januari 2019 is het weer tijd voor een grote show,  de 'Grote Meindert Talma Voetbalshow' waarin Meindert zijn nieuwste plaat 'Balsturig' (2019) presenteert.

Het materiaal voor 'Balsturig' ontstaat door optredens op populaire voetbalavonden als ‘Bier en ballen’ in Breda, de ‘Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show’ in Haarlem en ‘de Bal is rond’ in Winschoten. En in de maandelijkse revue in de Kroeg van Klaas, waar hij met enkele Hobbyrockers nieuwe verhalen, filmpjes en liedjes brengt. Een elftal voetballiedjes en verhalen over Arjen Robben, Robin van Persie, Abe Lenstra, Johan Cruijff, Jan Blijham, Stijn Vreven, Abe van den Ban, Dick Nanninga, Louis van Gaal, Fritz Korbachen stadion de Langeleegte van SC Veendam is het resultaat. Alles afgelopen zomer opgenomen in zijn woonkamer in Noordhorn op het platteland van Groningen.

Meindert: "Ik heb het album zo genoemd omdat Balsturig zoiets betekent als halsstarrig of eigenzinnig. Echte begrippen die bij de gemiddelde voetballer passen. Die hebben wel bepaalde drama's in zich."

Als Arjen Robben eind november 2018 een glansrol vervult in het 5-1 gewonnen Champions League-duel tussen Bayern München en Benfica en tweemaal scoort, wordt het openingslied 'Arjen Robben' daags erna op Youtube gepost. We zien naast voetbalbeelden van de pingelende Robben een noest fietsende Robben.

Meindert: "Ik zoom in op een aspect. Bij ­Robben is dat zijn werklust, zijn ambitie, het begin van zijn carrière. Soms fietste hij vier keer op en neer van Groningen naar Bedum. Twee keer naar school, twee keer naar de training. Dat tekende zijn mentaliteit."

Robben zelf reageert uit München op het lied. Hij kreeg de clip al opgestuurd. "Pingelend door het leven, mooie tekst."

Meindert houdt van voetballers met een verhaal. De werklust van Robben. De aanvankelijk ondergewaardeerde rokende en drinkende Dick Nanninga. De honkvaste Abe Lenstra die weigert het buitenlandse avontuur op te zoeken. Het onvermogen van Van Gaal om normaal met de pers te communiceren. Het geluk dat jongen Cruijff treft door de innige vriendschap met ome Henk de terreinknecht van Ajax, die als de vader van Cruijff overlijdt, zijn geliefde stiefvader wordt. Alles verpakt in een bonte revue van 2 keer 45 minuten vol met filmpjes, anekdotes en liedjes.

De show is op 5 mei 2018 in première gegaan op het  'Here Comes The Summer' festival op Vlieland en krijgt  deze recensie op 3voor12:

"Slechts ondersteund door een klein keyboardje en een selectie uit zijn obscure voetbalarchief vol prachtige foto’s, filmbeelden en artikelen, brengt Talma een zeer onderhoudende muzikale spreekbeurt over de Nederlandse voetbalgeschiedenis. In zijn onnavolgbare liedjes, vrijwel allen voorafgegaan door droogkomische inleidingen, komen tal van trivialiteiten en onbekende verhalen over voetbalhelden uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis voorbij."

Hierna is er in juni nog een succesvolle try-out in Tivoli-Vredenburg. Na de presentatie in Vera  wordt met de voetbalshow een kleine tour gehouden, in EK-jaar 2020 volgt een grote tour. Naast de verhalen en de liedjes ontvangt Meindert tijdens de show speciale gasten als Henk Spaan en Marcel van Roosmalen. Entertainment pur sang!

De kantine is vanaf half negen  geopend. Voetbalschoenen uit gaarne.

Dikkie.