De Kift jubileert, hoezee! Reeds 25 jaar maakt de band uit de Zaanstreek fanfarepunk en om dit heuglijke feit te vieren doet het gezelschap een ronde langs diverse podia onder de noemer ‘Proost Trouwe Vrienden’. Nu is De Kift er de band niet naar om het zichzelf makkelijk te maken, dus is besloten om een aantal oude albums integraal live uit te gaan voeren. En dat niet op één avond, neen: twee avonden achtereen kun je genieten dit prachtige collectief. Op 7 februari speelt de band Yverzucht (1989), Krankenhaus (1993) en Gaaphonger (1997). Op 8 februari volgen Vlaskoorts (1999) en Koper (2001).

Deze avond dus allereerst Vlaskoorts – een persoonlijke favoriet, mede omdat ik de band heb leren kennen toen ik dit prachtwerkje een jaar of tien geleden kado kreeg van een goede vriend. De start van een innige liefde (met de band, welteverstaan, hoewel ik de kameraad in kwestie ook nog steeds zeer hoog acht). En hoe toepasselijk voor wie er een avond eerder al bij was: openingsnummer ‘Almanak’ start met “Kom allemaal eens hier mensen / Kom allemaal eens terug”. De Kift grijpt je meteen weer stevig beet en laat je deze avond niet meer los.

Vlaskoorts verhaalt over een uiteengevallen plattelandsgezin met onder meer een alcoholische vader en een veloren zoon die de naam Teerwater draagt. Belangrijkste bron voor de teksten is Moskou op Sterk Water van Venedikt Jerofejev (De Kift heeft een duidelijke voorliefde voor oude Russische schrijvers). Het levert pareltjes op als “Wie praat zo mager met de taal als ik?” (‘Orenmens’). De nummers zijn wat luchtiger dan bijvoorbeeld die op Gaaphonger (dat op de eerste jubileumavond gespeeld wordt), maar nog altijd zeer indringend.

Als laatste wordt vanavond Koper gespeeld, zelf destijds ook al een jubileumalbum, ter ere van het 12,5-jarig bestaan van De Kift. Hierop overigens ook het nummer ‘Proost Trouwe Vrienden’ waaraan de huidige jubileumtour en -cd hun naam ontlenen. Volgens de traditie die met Krankenhaus is ingezet ook hier weer teksten die gebaseerd zijn op werken uit de wereldliteratuur, van onder anderen Vladimir Nabokov, Anton Tsjechov en Lord Byron. De achtergrond wordt gevormd door de onmogelijke relatie van een eerlijke man van eenvoudige komaf en een duistere koningin. Laat je nog een laatste maal verleiden en hef ten langen leste het glas op deze groep muzikanten van wereldformaat. Proost trouwe vrienden!

- Weedebee