De Raggende Manne, wie kent ze niet? Dat was toch wel de eerste vraag die ik mijzelf stelde en aan iedereen die niet aanwezig is omdat ik dit stukje alleen typ. Tja iedereen toch? En anders wordt het goddomme wel es tijd!!!

Enfin met nummers als; “Zal ik jou eens ff lekker in je bek schijten/Poep in je hoofd/Nee’s niks/Kramp in je kanis” etc. etc. wist een hard schreeuwende Geert Timmers alias Bob Fosko met zijn tegendraadse (letterlijk) raggende band de boodschap wel over te brengen.

Via tv optredens waar altijd wel iets misging (uiteraard expres en er op los improviserend/playbackend) maar vooral moest je deze band live zien.  Als in zien is geloven. Het aanwezige publiek werd letterlijk in deze tirades meegezogen en het levenslied werd uiteraard niet geschuwd. Dat maakte hun optredens oprecht/echt en  met een meedogenloze energie van vooral Bob werd het altijd weer een groot feest.

Ik heb ze zelf ook meerdere malen live mogen aanschouwen en naast de ideale entertainer is Bob ook een waanzinnige grappenmaker die een lach (schaamachtig soms) meerdere malen op je mond tovert. En dat zal Bob (de ideale frontman) waarschijnlijk wel blijven doen tot het eind!

En daar kom ik gelijk tot een iets somberder bericht. Hier de Volkskrant citerend;
“Met de Raggende Manne zocht zanger Bob Fosko ( 63 ) jarenlang de grenzen op van het sonisch toelaatbare. Na twintig jaar was het tijd voor een reünie. Wat een feest moest worden, blijkt nu een afscheidstournee.”

Dit stond/staat natuurlijk aangekondigd als de “30 jaar jubileum” tour maar door de ziekte van Bob Fosko (slokdarmkanker) werd het toch een tikkeltje anders. Maar na het hele stuk uit de Volkskrant gelezen te hebben wordt er zeker geen gas teruggenomen op deze tour en zal de band hun recalcitrantie in vol ornaat presenteren! Gelooft u mij.

Wederom wat citaten gepikt uit de krant;
Tegen een vriend zei hij laatst dat hij voorlopig nog geen ‘sterfstress’ heeft – een schitterend Foskowoord, het zou de titel van een Raggende Manne-song kunnen zijn. Hij schreef trouwens al een liedje over zijn ziekte, dat uiteraard nog niet is uitgebracht. Hij pakt zijn laptop om het te laten horen en vertelt dat zo’n onderwerp wel past bij de nieuwe Raggende Manne: meer diepgang en betekenis.

‘Het klopt, het klopt/ Achter mijn hart, diep in mijn keel (...) Ik blijf zingen, ik ga niet zitten, laat van me horen, zo lang het kan.’

Geen enkele band ter wereld lijkt op De Raggende Manne, die van 1988 tot 1999 actief was en daarna, een korte reünie (2013-2014) daargelaten, een sluimerend bestaan leidde. Korte, heftige, experimentele rocksongs maakten ze, waarover Fosko zijn unieke eigen poëzie brulde. ‘Zal ik jou eens even lekker in je bek schijten, of heb je al poep in je hoofd?’ Of: ‘Ik vind je leuk, ik vind je aardig, maar je stinkt uit je bek als een beer uit zijn reet!’ Het zijn, tegen wil en dank, klassieke oneliners uit de Nederlandse popgeschiedenis geworden. Bijna altijd eindigden de projectielen van De Raggende Manne abrupt, met een door Fosko gebruld ‘één, twee, drie, stop!’

Tot zover de citaten. Hier is het volledige artikel te vinden.

Aardig wat bezoekers hebben inmiddels al een ticket voor deze bijzondere reünie maar dit is er toch één van het kaliber die een volle bak verdient. Dus komt allen en geniet zeker nog één keer van deze brulboei die de meest fantastische woorden cq. zinnen uitkraamt.

De originele samenstelling met toegevoegd Arnold Smiths uit een latere incarnatie:
Zang en Trompet: Bob Fosko
Gitaar: Theo Slagter
Gitaar: Arnold Smits
Bas: Louis Ter Burg
Drums: Pall Gudmundsson
En niet te vergeten dat op deze clubtour  het eerste volwaardige studioalbum “Alles Kleeft” sinds “Omschudden (1998) ook nog es gepresenteerd wordt. Double the fun.

Als opwarmer  is er Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie.
Dit Casio-gestuurde electro-LED-light-duo met snoeiharde bas. Ze zingen Hollandstalige uitermate catchy pop. Nancy zingt en speelt bas. Zij is de vaste bassiste bij Hausmagger. De Roadie zingt en speelt de keys. Zij zat samen met Nancy in de Rockbitch-groep pEp!

Happy Happy Joy Joy!!!

Case