De regels van Matthijs (Marc Schmidt, 2012) NAGESPREK MET REGISSEUR ONDER LEIDING VAN FILOSOOF HANS HARBERS
Marc Schmidt heeft in De regels van Matthijs een documentaire gemaakt over zijn jeugdvriend. Matthijs van der Meer probeert orde in zijn leven te behouden. Als autist doet hij dit met name door gebruik te maken van een aantal kapstokken. Zo maakt hij opnames van telefoongesprekken om op te kunnen maken wat mensen bedoelen in plaats van wat ze zeggen. Hij maakt de hele dag door notities over de wereld en zijn emoties. Via een medisch dagboek experimenteert hij met zijn medicatie waar hij door de jaren heen een enorme voorraad van heeft aangelegd. Het belangrijkste van al deze middelen om de chaos te beteugelen lijkt echter zijn woning en hoe hij deze kan verbouwen naar zijn ideaalbeeld. De woningbouwvereniging denkt hier anders over en wil dat Matthijs zich aan hun regels houdt. Matthijs begrijpt niet waarom zij zich met hem willen bemoeien en voelt steeds meer de dreiging van uitzetting boven zijn hoofd hangen. Wat volgt is een botsing. Het is een botsing tussen de onbuigzame buitenwereld en een kwetsbare man.

De documentaire is een enerverende, intense blik in het leven van Matthijs. Naast de persoonlijke, soms filosofische ontboezemingen van Matthijs zien we machteloze hulpverleners die nergens toe in staat zijn en een woningbouwvereniging en rechtssysteem die zeggen dat ze rekening willen houden met een handicap om daar vervolgens direct overheen te stappen. De film begint als interessante kijk in een leven maar wordt gaandeweg grimmiger en tragischer, eindigend in de zelfmoord van Matthijs. Hoewel de film beslist niet makkelijk en erg persoonlijk is wordt het verhaal op prachtige wijze in beeld gebracht. Het is documentaire geworden over iemand met problemen en zijn plek in de wereld, een document over zijn vriend.

De film krijgt nationaal en internationaal veel waardering in de pers en filmwereld. De regels van Matthijs heeft dan ook al meerdere prijzen gewonnen waaronder een Gouden Kalf voor beste documentaire. Bijzonder aan de vertoning in VERA is dat de documentairemaker er zelf ook bij zal zijn. Na de film volgt er een vraaggesprek met Marc Schmidt onder leiding van filosoof Hans Harbers en is er ruimte voor vragen uit de zaal.

Remy