Twee jaar geleden, toen De Staat twee dagen achter elkaar in Vera stond, voorspelde ik dat het wel eens de laatste keer kon zijn dat de Nijmegenaren alhier te aanschouwen zouden zijn. De grotere zalen leken immers te lonken. Welk een geluk dat voor de releasetour van derde langspeler I_Con toch weer gekozen is voor de intimiteit van het heerlijke hol dat Vera heet! Met in het nieuwe werk een grootsere en vooral diversere sound dan op hun eerste twee albums, belooft het een memorabele avond te worden. In vijf jaar tijd is De Staat uitgegroeid tot een van Neerlands meest overtuigende (alternatieve) rockbands, met frontman Torre Florim als grote eindbaas.

Want hij is het die met zijn producers-oor het geluid van De Staat heeft gevormd tot de stevig stoempende, onontkoombare rockmachine die het tegenwoordig is. Met, en dat is best verrassend, in de nieuwe nummers een aanzienlijk cleaner gitaargeluid en extra ruimte voor suizende synths. De invloeden lijken overal vandaan te komen dit keer. Reggae, prog, blues, stoner... De jaren ’80, ’90 en ’00 in de blender, met een waanzinnige r/cocktail tot gevolg. Bovendien lijkt de koebel in de kliko verdwenen en klinkt de percussie helderder, gevarieerder en dwingender dan ooit.

De Staat is zeker niet de hardste band die ooit in Vera heeft gestaan, maar de magistrale massiviteit van het geluid zal zeker imponeren. Eigenlijk hoort deze band te groot te zijn voor hier. Maar mij hoor je niet klagen. Dit wordt een teringsterke topshow die Vera op haar grondvesten laat schudden.  Een gegarandeerde zegetocht. Gewoonweg genieten!

-Weedebee

In het voorprogramma van De Staat speelt Ian Clement. Ian kennen we niet enkel als frontman van stonerrocktrio Wallace Vanborn, maar nu ook met een soloproject. Behalve een begenadigd frontman/zanger/gitarist, is Ian uiteraard ook een nogal geweldige songschrijver. Bij Wallace Vanborn verkoopt hij u spreekwoordelijke kopstoten, als Ian Clement legt hij eerder een koude hand in uw nek met pakkende, verhalende songs. Zijn debuutplaat 'Drawing Daggers' is spek naar de bek voor al wie houdt van Mark Lanegan, Nick Cave of pakweg Dan Auerbach.