Een verrassende boeking op ons podium! Nu er weer wat meer metalshows geboekt én zeer goed bezocht worden, lijkt er ook meer ruimte om een beetje voorbij de standaard metaltours te kijken.

En wat schetst mijn verbazing? Een heuse industrial-metalband! En meteen niet de minste ook! Deathstars uit Zweden zullen bij liefhebbers en festivalbezoekers bepaald geen onbekenden zijn!

En o, die stampende industriële metal! Grotendeels uitgevonden toen (vroegere) dance act Ministry pas écht aan de drugs raakte. Oorspronkelijk bepaald geen metal, maar wat stonden die metalheads te kijken toen van de ene op de andere dag Ministry de hardste band ter wereld was! De sound werd dan ook met open armen ontvangen en kent ontelbaar veel navolgers. Het is wellicht de meest succesvolle hybride die het genre gekend heeft. Gekend hééft inderdaad, want op stadionrockers als Rammstein en in mindere mate Rob Zombie na is het geluid veelal verlaten en hopeloos gedateerd…

Midden jaren negentig was deze sound het echt helemaal, maar ik had niet het idee dat er behalve Rammstein nog andere artiesten serieus op aan het voortborduren waren… Toen zag ik ineens dat Deathstars geboekt was! Een los optreden tijdens hun enormodome stadiontour met hun Duitse vrienden!

Het debuut van Deathstars komt uit 2002 en toen was het genre eigenlijk al hartstikke dood, maar met extra synthesizers, glitters, vocalen a la (latere) Fields of the Nephilim en een “Vintage Duits” gevoel voor mode vonden zij prima aansluiting bij (Metal) Goths en headbangers die eens een dansje wilden wagen. Overigens meer dan prima aansluiting want ze touren ontzettend veel en zijn graag geziene gasten op diverse festivals. De band staat na jaren hard werken nu aan de vooravond van hun “echte” doorbraak, met een nieuw album in the works en een Greatest Hits sinds deze maand in de winkels. Ik luister het nu (jaja) en het tikt ouderwets lekker weg! Ondanks de donkere thematiek is het in zekere zin best wel dikke partyrock! Heerlijk marcheren/meestampen, instant mee te zingen en hun livereputatie is ronduit fenomenaal! Ik zag een filmpje van Sweden Rock, en natuurlijk is dat een thuiswedstrijd, maar haj wat gingen ze er hard in en het publiek brulde alles woord voor woord mee!

Dit wordt een fantastische show! Naast knalhard en supergoed op elkaar ingespeeld, is het ook nog eens fuckin’ disco! Precies! Dansbaar voor de meisjes! Dus wellicht wil je vriendin nu eindelijk een keer mee naar een toch zeker wel volbloed metalshow. Ze kijken er naar uit haar te zien!

Hänzel.