Het is alweer tien jaar geleden dat Delain werd opgericht door oud-Within Temptation toetsenist Martijn Westerholt. Aanvankelijk bedoeld als een muziekproject met diverse gastmuzikanten, werd het na een paar jaar bij de release van debuutplaat Lucidity toch een live-band met redelijk vaste bezetting. Met als een van de belangrijkste wapenfeiten de destijds piepjonge Charlotte Wessels als frontvrouw, wier heldere, krachtige stem met elk nieuw album beter klinkt. In september 2009, ten tijde van album nummer twee (April Rain), stond de symfonische metalformatie al eens in Vera. Nu, drie jaar later, ligt er een sterke derde plaat en mag Vera opnieuw plat gaan.

We Are The Others heet het nieuwe album en hierop is een krachtiger Delain te horen dan ooit tevoren. Meer gericht op het gitaargeweld en iets minder op de toetspartijen van Westerholt, waardoor vooral de rockkant van de band benadrukt wordt. Ondanks het catchy, poppy karakter van veel songs, want laten we wel wezen: Delain richt zich heel bewust op het bredere publiek. Daarbij schuwt de band de bombast van pak ’m beet een Epica of een Nightwish, maar brengt in plaats daarvan een fris, toegankelijk geluid. De meeste nummers klokken niet voorbij de vier minuten – ideaal dus voor popliefhebbers die wel eens wat ruigers willen proberen.

Vervanging van Serenity is de Nederlandse metalband Only Fate Remains. De 6-koppige band heeft roots in rock 'n roll tot black metal, maar delen allen de passie voor het maken van sterk melodische en (subtiel) complexe muziek. Hun gevarieerde achtergrond en gedeelde passie vormen samen een groep van gemotiveerde muzikanten die hun creaties delen met de rest van wereld.

Weedebee

Volledig artikel bij release Vera Krant.