LPG begon ooit als Groningse band die vanuit een oefenkelder in Hoogezand Sappemeer het land bestormde met hun muziek. Anno 2012 is Oost Groningen verruild voor de Randstad en heeft hun nieuwe album de paradoxale titel “The Village.”

The Village is ondertussen alweer het derde album en zal op 12 maart verschijnen via Excelsior Recordings. En het is niet zomaar een album! Deze uitgave bevat naast de studio opnames een handgemaakte landkaart van het dorp dat bezongen wordt in The Village, foto’s van de roots van de bandleden en een 7-inch-flexi-disc met daarop een bewerking van hetzelfde nummer door componist Klaas ten Holt, ingespeeld door een blaaskapel bestaande uit een euphonium, tuba en twee trombones! Tevens vormt dit album ook de voorlopig laatste editie van het ‘kunstmagazine’ DeSpeech ontwikkeld bij Paradiso Melkweg Produtiehuis.

DeSpeech is het in 2001 opgerichtte ‘kunstmagazine’ van LPG. Hiermee woekerde LPG ongeremd met hun creativiteit. Handgemaakte uitgaven, gezeefdrukte posters, multidisciplinaire liveoptredens, in samenwerking met diverse kunstenaars, schrijvers en muzikanten. De creativiteit droop er aan alle kanten van af. LPG laveerde tussen de literatuur van Esther Gerritsen, de avant-garde noise van Herrek, het absurdisme van dichter Nyk de Vries en de gedrevenheid van Lunatik-acteur Dick van den Toorn.

Vlak voor de tweede editie van DeSpeech verliet bassist Gerard Halbe Kooistra de band en werden de overgebleven vier bandleden op zichzelf teruggeworpen. De vraag drong zich op: wat definieert LPG nog? Vooral met de eerste twee albums in het achterhoofd werd deze vraag alleen maar lastiger te beantwoorden. Was het de catchy rock van ‘We Don’t Understand’, de zomerse pop van Nokia-tune ‘Belly Rollercoaster’, of de introspectie van nummers als ‘Peter Icon’ en ‘Opera?’

Vanavond krijgen we het allemaal te zien en te horen. Tijdens DeSpeech 03 zal het resultaat van de zoektocht naar eenheid en coherentie in de esthetiek van een band die alles tegelijk wil zijn gepresenteerd worden. The Village is groots en meeslepend maar ook kwetsbaar en persoonlijk. Toegankelijk maar op momenten ook onnavolgbaar. LPG leidt je, in de rol van burgermeester van de LPG-Village, door deze avond. Je treedt binnen in hun dorp, terug naar de roots van LPG. Uiteraard spelen ze hun nieuwe album maar daarnaast maakt een blazersensemble bestaande uit twee trombones, een tuba en een euphonium hun opwachting. Luister en kijk rond in het wonderlijke dorp dat The Village heet. Entree!

- Merijn