De afgelopen verakrant-edities kon je niet om de naam Destroyer heen dankzij onze laaiend enthousiaste programmeur. De band trasht that beat dan ook aardig de laatste weken. Kleine kans dus dat je Destroyer inmiddels nog niet kent, maar ik wijd met liefde nog wat extra woordjes aan deze aanstormende jaarlijst-topper.

Destroyer komt een beetje over als dé nieuwe sensatie, maar ‘Kaputt’ is alweer de 9e plaat van een band met een verleden. Dat verleden is dan eigenlijk vooral van Dan Bejar, een eigenzinnige Canadese muzikant die je wellicht kent van The New Pornographers of indie supergroep Swan Lake. Destroyer valt te zien als zijn soloproject waar hij samen met een wisselende bezetting flink mee geëxperimenteerd heeft. Al sinds 1995. Dat Destroyer geen metalband is hoef ik dus niet meer te vertellen (...).

Het oudere werk van Destroyer wordt gekenmerkt door een hoop poëtisch en muzikaal gepiel, experimenteel en lo-fi. Zonder twijfel erg interessant en zeker de moeite waard om eens te beluisteren, maar erg toegankelijk is het niet. Naarmate de stapel Destroyerplaten groeit worden ze geleidelijk aan wel wat makkelijker te behappen. Maar op Kaputt komt Bejar zijn luisteraars toch wel ongekend ver tegemoet, met als resultaat een prachtig rijk gearrangeerde plaat. Het doet me qua instrumentarium een beetje denken aan het geluid van Get Well Soon, maar dan lichter en zomerser, lekker laid back in je hangmat, zonnetje erbij. Of in het gras van een festival: laat Destroyer nou net bevestigd zijn voor Lowlands!

Ik kan nog veel meer schrijven over Kaputt, maar om te voorkomen dat ik hier in een recensie ga vervallen: tegenwoordig hebben we op de vernieuwde verasite een uitgebreid blog-gedeelte, waar je recensies van albums vindt die in Pepr’s Pusherman Playlist staan. Pepr in eigen persoon is verantwoordelijk voor het stuk over Destroyer’s ‘Kaputt.’ Ik sluit me volledig aan bij zijn lofzang en verwijs je dus graag even door naar de blog!

Het programma is fijn, deze week. Een dag voor Destroyer staat Kurt Vile hier op het podium. Ik voorspel dat zijn lange haren naar meer smaken, en dan zit je vanavond in elk geval weer goed. De liveregistraties van de huidige tour, die op YouTube wel te vinden zijn, zijn veelbelovend: Bejar oogt lekker dazed and confused, omringt door baardharen en goede muzikanten. Daar houden we wel van in Groningen!

- Marinke