Genialiteit grenst aan gekte. Bij weinig muzikanten komt dat beter tot uiting dan bij de Canadese alleskunner Devin Townsend. Bij vlagen een volkomen mafklapper, maar bovenal een begenadigd componist en een podiumbeest van jewelste. Hij maakte furore als frontman van de extreme metalband Strapping Young Lad, maar heeft ook veel solowerk uitgegeven en muziek van anderen geproduceerd. De laatste paar jaar heeft hij zich toegelegd op een vierdelige serie getiteld The Devin Townsend Project. Vier albums met elk een andere stilistische invalshoek. De eerste twee zijn in 2009 verschenen, de andere twee volgen eind juni.

Aanleiding voor het project was een hervonden creativiteit zonder drugs. Townsend, die overigens gediagnosticeerd is met een bipolaire stoornis, was het zo zat dat hij enkel nog maar kon schrijven als hij geblowd had, dat hij zijn verslaving eigenhandig de kop in heeft gedrukt. Hij ontdeed zich (ook letterlijk) van zijn wilde haren en wat volgde was een schrijfperiode van twee jaar, waarin hij ruim zestig nummers creëerde die prachtig in vieren uiteen bleken te vallen. Op het eerste album Ki laat Townsend een minder bekende kant van zichzelf horen – de plaat staat vol jazz- en funkinvloeden en ademt een veel rustiger sfeer dan zijn doorsnee werk. Op deel twee, Addicted, toont Hevy Devy zich van zijn zwaardere kant, zij het dat dit album een stuk toegankelijker is dan veel van zijn andere werk.

Op de delen drie en vier is het dus nog heel even wachten, maar Townsend heeft al laten doorschemeren wat we ervan kunnen verwachten. Deconstruction wordt weer gewoon een lekkere rausplaat, met medewerking van het Praags Symfonieorkest voor een over-the-top-geluid. En het laatste album uit het vierluik, Ghost, heeft de invulling 'mellow' meegekregen. Maar het is maar helemaal de vraag hoeveel van dit nieuwe materiaal de show zal sieren vanavond. Eerdere shows in Nederland dit jaar onder de noemer Devin Townsend Project bleken vooral een bonte verzameling uit al zijn soloprojecten, met een glansrol voor Ziltoid the Omniscient, het maffe ruimtewezen waar Townsend een compleet album aan heeft opgehangen.

De show in Vera wijkt hier in elk geval enigszins van af door de aanwezigheid van gastzangeres Anneke van Giersbergen (voormalig frontvrouw van The Gathering en nu druk met een solocarrière). Dat zij gevraagd is voor een paar shows in Europa is niet vreemd. Ze heeft een stevige vocale bijdrage geleverd aan Addicted, opgenomen tijdens een verblijf bij de maestro thuis, midden in de bossen van Canada. Zo biedt de show in elk geval een unieke kans om dit goddelijke duo live te aanschouwen. En wat Townsend verder voor strapatzen zal uithalen? Who knows... Hij heet niet voor niets onnavolgbaar te zijn. Maar dat het een te gekke avond wordt, staat bij voorbaat vast!

Weedebee

Since june 1st it's possible to buy your ticket online, but... creditcard payments are not yet possible (soon,soon). So for you, our German clients, please email to [email protected] and just make a reservation.