CLUBKAARTSHOW
Friday 10 MayDhidalahJPN
Improvisational vigorous psychedelic spacerock
Als ik aan een Japanse band denk die daadwerkelijk uit de jaren zeventig komen en freaky, spacey, psychedelische rock maken is het wel de Flower Travellin’ Band. Man wat konden die gasten zweven en tegelijk hard gaan. En het moet gezegd worden als in de Japanse muziekscene een band ontstaat die een bepaalde stijl ontwikkelen, dan bijten ze zich daarin ook keihard vast als een pitbull.
Dus als een Japanse act in Vera wordt aangekondigd veer ik altijd wel even op en slinger even de utube aan om dit (voor mij dan) onbekende bandje te checken.
Hedenavond is dat de driekoppige formatie Dhidalah uit Tokio, die gemeen hebben met bovenstaande band dat zij veel uit hetzelfde muzikale vaatje tappen, maar niet uit de roaring seventies komen maar zijn ontstaan in 2013.
En de heavy experimentele space rock met slierten doomy en noisy vibes hebben deze 3 mannen als het ware in hun genen zitten. De passie en de drive waarin dit op hun albums wordt gepresenteerd maakt het dat dit al meerdere malen op repeat in mijn huisje (zelfs op het werk) staat.
Niet zo raar eigenlijk want de leading man van deze band, gitarist Ikuma Kawabi heeft zijn roots liggen bij Church of Misery, die met hun Black Sabbath doom de wereld aan het onderwerpen zijn. En de drummer leidde zijn sticks voorheen bij Minami Deutsch (beiden geen onbekende op de Vera planken), dus ja de sound is zeker hun eigen maar de invloeden van beide bands zweven wel door hun muziek.
In 2018 stonden zij in het kader van the San Diego Takeover, The Japanese Psych Experience en the East Meets West-jam op het Roadburn festival met oa. Earthless, Minami Deutsch, Kikagayu Moyo en niet te vergeten de legendarische (helaas dit jaar overleden) frontman van de krautrock formatie Can, Damo Suzuki. Helaas door andere verplichtingen op het festival elders heb ik er niets tot weinig hiervan meegekregen. Schijnt nogal een vette trip geweest te zijn hoorde ik naderhand van menigeen.
En daarmee komen wij gelijk aan het laatste ingrediënt sterk vertegenwoordigd in de muziek van deze band. De Germaanse krautrock, ergens ontstaan eind jaren 60 met namen als Ash Ra Tempel, Can, Tangerine Dream, Faust, Kraftwerk etc… Met de combinatie van het psychedelische experimentele kunnen fans van beide genres hier met een gerust hart heengaan hedenavond. Heerlijk uitgewerkt en laat je mee zweven in de trip die Dhidalah heet.
De band heeft tot nu toe 3 albums op hun naam staan;
- No Water (2017)
- Threshold (2019)
- Sensoria (2022)
Waar vooral de laatste twee echt duidelijk maakt dat zij hun stijl gevonden hebben en de lange spacejams elkaar in rap tempo opvolgen. Her en der waar nodig zie je sporadisch zang voorbij komen, die niet op de voorgrond staat maar heerlijk in de muziek zelf verweven is.
Nog even over de bandnaam Dhidalah, legendes is wel een mooi gegeven in de Japanse traditie en worden vaak ook geëerd.
De bandnaam is afgeleid van de Japanse legende van de Reuzengoden, bekend als de makers van bergen, meren en eilanden. Prachtig toch!
Case
Support act, to be confirmed.